Nieuwsgierig Aagje?

Kaart van Enkhuizen in 1652, uit Blaeu's Toonneel der Steden
Kaart van Enkhuizen in 1652, uit Blaeu’s Toonneel der Steden
Wie erg nieuwsgierig is, kan wel eens te horen krijgen dat hij of zij een ‘nieuwsgierig aagje’ is. Waar komt die term eigenlijk vandaan?.

Nieuwsgierig Aagje is de hoofdpersoon van een zeventiende-eeuwse klucht van Abraham Bormeester. In deze klucht, getiteld Kluchtigh Avontuurtje van ’t Nieuwsgierigh Aeghje van Enckhuysen, wordt het verhaal verteld van ene Aagje uit Enkhuizen die zeer nieuwsgierig is.

Beschonken en bestolen

Ze is getrouwd met een smid maar wil niet in Enkhuizen blijven nadat ze verhalen heeft gehoord van de schipper Freekbuur die bevriend is met haar man.

Aagje vraagt haar man of ze eens mee mag reizen met deze schipper. Nadat ze toestemming heeft gekregen reist ze met Freekbuur mee naar Antwerpen. Daar aangekomen vraagt de schipper haar even te wachten op het schip terwijl hij in de stad een aantal zaken regelt. Aagje is echter veel te nieuwsgierig om rustig te blijven wachten en verlaat het schip al snel. Uiteindelijk belandt ze dronken in een café en wordt ze bestolen van de honderd gulden die ze van haar man had meegekregen.

- advertentie -

Kortom: nieuwsgierigheid is leuk, maar wie te nieuwsgierig is kan wel eens in de problemen komen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: