De gepantserde pistoolhelm van Albert Bacon Pratt

Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde de Amerikaanse uitvinder Albert Bacon Pratt een bijzondere helm. Dit hoofddeksel was niet alleen bedoeld om de drager te beschermen, hij kon zich er ook mee verdedigen. In de helm zat namelijk een halfautomatisch wapen verborgen.

Karma – betekenis en herkomst van dit begrip

De term karma wordt tegenwoordig veel gebruikt. In 2019 stemden de kijkers van een grote Vlaamse televisiezender voor kinderen dit woord tot ‘Woord van het Jaar’. Als iemand een kuil graaft voor een ander en daar vervolgens zelf in valt, hoor je mensen het wel eens zeggen: ‘Karma!’ Maar wat

Een beknopte geschiedenis van de pizza

De pizza is een Italiaans gerecht, dat bij veel mensen in de smaak valt. Maar hoe oud is dit Italiaanse gerecht eigenlijk? Waar komt de pizza vandaan en hoe zijn we in Nederland in aanraking gekomen met dit belegde bakbrood?

De vuurproef doorstaan – Herkomst en betekenis

Wie "de vuurproef doorstaat" heeft een lastige oefening of uitdaging op een goede manier weten te voltooien. De persoon in kwestie heeft zich in moeilijke omstandigheden staande weten te houden en daarmee aangetoond dat hij of zij geschikt is voor een bepaalde taak.

Commies (Kommies) – Betekenis

De term commies (of kommies) slaat op een vroegere ambtelijke rang of een beroep in Nederland. De functie heeft bestaan van ongeveer de zeventiende eeuw tot kort na de Tweede Wereldoorlog. Wat deed een commies precies?

Caesar en de keizersnede

Volgens hardnekkige verhalen verwijst de keizersnede naar de Romeinse veldheer Julius Caesar, die zelf overigens geen keizer was, maar van wiens naam wel de woorden ‘keizer’ en ‘tsaar’ zijn afgeleid.

Oliedom – Herkomst van de term

De term oliedom valt in deze tijd regelmatig. Veel politici blijken soms oliedom te zijn, maar hetzelfde kan gelden voor tv-persoonlijkheden, collega’s, vrienden, familieleden en natuurlijk (maar een stuk minder vaak) jezelf. Waar komt de uitdrukking ‘oliedom zijn’ eigenlijk vandaan?

Korte geschiedenis van WhatsApp

Een populaire mobiele app is WhatsApp. Dit moderne communicatiemiddel is in 2009 ontstaan in Californië in de Verenigde Staten. Een korte geschiedenis van een van de populairste social media-apps van dit moment.

De Groninger Ziekte (1826)

De Groninger Ziekte van 1826 is – samen met cholera en de Spaanse Griep – een van de ergste epidemieën die het noorden van Nederland ooit getroffen heeft. Met name de stad en provincie kregen veel te verduren.

1 2 3 19