Onbekende video ramp Challenger opgedoken

De ramp met de Challenger – Foto: NASA
Zesentwintig jaar na de ramp met de Challenger is er een nieuwe video opgedoken waarop te zien is hoe de spaceshuttle uit elkaar valt.

De Challenger was de tweede van de in totaal vijf spaceshuttles die door de NASA werden gebouwd. In 1983 werd de shuttle voor het eerst gelanceerd en in 1985 verbleef de Nederlandse astronaut Wubbo Ockels in het ruimteveer.

Op 28 januari 1986 werd de spaceshuttle voor de tiende keer gelanceerd. Na 73 seconden viel het ruimteveer

- advertentie -echter uit elkaar. Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven.

De ramp blijkt destijds te zijn gefilmd door Jeffrey Ault. Samen met zijn ouders en een vriend woonde de toen negentienjarige Ault de lancering bij Cape Canaveral bij. Hij filmde de ramp vanuit een andere hoek dan de camera die de “officiële beelden” registreerde.

Ault legde de ramp vrij gedetailleerd vast op een Chinon Super 8 camera. Nu – zesentwintig jaar na de ramp – heeft hij zijn video aangeboden aan de Amerikaanse website Huffington Post.

Lees ook: Spaceshuttle-tijdperk is voorbij

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: