Dark
Light

NASA-medewerker met Space Shuttle-model (1977)

Auteur:
1 minuut leestijd
NASA-medewerker met een model van de Space Shuttle
NASA-medewerker met een model van de Space Shuttle

Halverwege de jaren zeventig begon men bij NASA te werken aan de ontwikkeling van Space Shuttles. Deze ruimteveren moesten vracht en personen naar de ruimte kunnen brengen. En dat relatief goedkoop, omdat de shuttles meerdere keren gebruikt konden worden. Op bovenstaande foto 1977 is een NASA-medewerker te zien die werkt aan een model van de Space Shuttle, voordat deze getest kon worden in een windtunnel.

De eerste Space Shuttle zou uiteindelijk op 12 april 1981 gelanceerd worden. Dit was de Columbia. Hierna werden nog zeven shuttles gemaakt (Atlantis, Challenger, Discovery, Endeavour, Enterprise, Explorer en Pathfinder). Deze maakten gezamenlijk 135 vluchten en legden in totaal 872 miljoen kilometer af. Twee keer ging het mis. In 2003 explodeerde de Columbia en in 1986 viel de Challenger ongeveer een minuut na de lancering uit elkaar.

In 2011 laatst werd er voor de laatste keer een Space Shuttle gelanceerd. Drie overgebleven shuttles kregen hierna een plek in verschillende musea in de Verenigde Staten.

Eerste lancering van een spaceshuttle: Columbia, op 12 april 1981 - cc
Eerste lancering van een spaceshuttle: Columbia, op 12 april 1981 – cc

Boek: Wernher von Braun – Raketgeleerde tussen oorlog en ruimtevaart

×