NASA-medewerker met Space Shuttle-model (1977)

Halverwege de jaren zeventig begon men bij NASA te werken aan de ontwikkeling van Space Shuttles. Deze ruimteveren moesten vracht en personen naar de ruimte kunnen brengen. En dat relatief goedkoop, omdat de shuttles meerdere keren gebruikt konden worden. Op bovenstaande foto 1977 is een NASA-medewerker te zien die werkt aan een model van de Space Shuttle, voordat deze getest kon worden in een windtunnel.

De eerste Space Shuttle zou uiteindelijk op 12 april 1981 gelanceerd worden. Dit was de Columbia. Hierna werden nog zeven shuttles gemaakt (Atlantis, Challenger, Discovery, Endeavour, Enterprise, Explorer en Pathfinder). Deze maakten gezamenlijk 135 vluchten en legden in totaal 872 miljoen kilometer af. Twee keer ging het mis. In 2003 explodeerde de Columbia en in 1986 viel de Challenger ongeveer een minuut na de lancering uit elkaar.

In 2011 laatst werd er voor de laatste keer een Space Shuttle gelanceerd. Drie overgebleven shuttles kregen hierna een plek in verschillende musea in de Verenigde Staten.

Eerste lancering van een spaceshuttle: Columbia, op 12 april 1981 - cc
Eerste lancering van een spaceshuttle: Columbia, op 12 april 1981 – cc

Meer historische foto’s
Boek: Wernher von Braun – Raketgeleerde tussen oorlog en ruimtevaart

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: