Dark
Light

Podcasts over geschiedenis

Een selectie van ruim vijftig geschiedenispodcasts
11 minuten leestijd
Podcasts voor geschiedenisliefhebbers
Podcasts voor geschiedenisliefhebbers

Vrijwel wekelijks worden er nieuwe podcast-series gelanceerd. Ook voor geschiedenisliefhebbers zitten daar geregeld pareltjes tussen. Van lange podcasts waarin een specifiek onderwerp helemaal wordt uitgediept tot lichtvoetige programma’s waarin allerlei kleinere geschiedenissen de revue passeren. Op deze pagina plaatsen we een overzicht van ruim vijftig interessante podcasts voor geschiedenisliefhebbers.

Lijst met historische podcasts:

Op willekeurige volgorde


De Bourgondiërs met Bart Van LooDe Bourgondiërs met Bart Van Loo

De geschiedenis van de Lage Landen: een reis langs brandstapels en feestelijke banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede. Bart Van Loo schreef ook een boek over deze geschiedenis, eveneens getiteld De Bourgondiërs

10 afleveringen – Spotify


Geschiedenis voor herbeginnersGeschiedenis voor herbeginners

Jonas, Filip, Benjamin en Laurent duiken als gepassioneerde geschiedenisliefhebbers diep in het verleden, om het heden te begrijpen. Deze historische podcast – over oude beschavingen, recente wereldconflicten en alles daartussenin – serveert met veel enthousiasme heldere verhalen en kritische inzichten op maat van iedereen die geschiedenis wil (her)ontdekken.

80+ afleveringen – Spotify


Tijdgeest - podcastTijdgeest

Vreemde ideeën uit het verleden. Tijdgeest is een serie over merkwaardige misvattingen, choquerende plannen en achterhaalde overtuigingen uit het verleden. Julie Blussé duikt in de geschiedenis van ideeën die ons nu vreemd voorkomen en probeert ze te verklaren door ze in hun tijdgeest te plaatsen.

ca. 14 afleveringen – VPRO


Berlijn. Het verhaal van de muurBerlijn. Het verhaal van de muur

Op 9 november 1989 ging de Berlijnse Muur open. Dertig jaar later lijkt die muur een relict uit het verleden. Maar de gevolgen van dat breukmoment in 1989 zijn nog altijd voelbaar. Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet gaan op pad in Berlijn en praten met Berlijners over hun leven voor en na 1989.

4 afleveringen – VRT


The history of Rome - podcastThe history of Rome vlag-belgie-klein.jpg

Een wekelijkse podcast over de geschiedenis van het Romeinse Rijk, beginnend met de aankomst van Aeneas in Italië en eindigend met de ballingschap van Romulus Augustulus, de laatste keizer van het West-Romeinse Rijk.

ca. 200 afleveringen – Engelstalig – Spotify


Wilde eeuwen - podcastWilde eeuwen

Een verhalende serie over de Middeleeuwen, verteld door liefhebber en pleitbezorger Hendrik Spiering. Aan de hand van acht personages toont hij in even zoveel afleveringen de veelzijdigheid van de middeleeuwse cultuur en de wortels van de Europese beschaving. Over deze periode is hij duidelijk: het was een betekenisvolle tijd, vol groeiende orde en cultuur.

8 afleveringen – Spotify


Het Spoor Terug - PodcastHet Spoor Terug

Het Spoor Terug is de documentaire-rubriek van geschiedenisprogramma OVT. Elke week vind je hier een nieuw geschiedenisverhaal, verteld door verschillende makers, in 1 of meer delen.

+400 afleveringen – Spotify


Geschiedenis InsideGeschiedenis Inside

Dat fake news een moderne uitvinding is, is fake news. Sterker nog: na een beetje onderzoek, kom je er snel achter dat dit fenomeen zo oud is als de weg naar Rome. In Geschiedenis Inside gaan Gijs van Engelen en Thomas van Luyn met terugwerkende kracht op fake news-jacht om zo samen Nederland te behoeden voor historische leugens.

5+ afleveringen – Spotify


The Rest is History - podcastThe Rest is History vlag-belgie-klein.jpg

Historici Tom Holland en Dominic Sandbrook ondervragen het verleden en proberen het heden te ontwarren.

ca. 400 afleveringen – Engelstalig – Spotify


Moord PodcastMoord Podcast

Een lichtvoetige, historische True Crime podcast geschreven door Liz Luyben. Elke week een nieuwe zaak die de gemoederen ooit flink bezighield. Over onder andere de Zaak Alcàsser, Goeie Mie, Annie E., de moord op meester Wijsman en de verdwijning van Agatha Christie.

ca. 50 afleveringen – Spotify


Leopold II - PodcastLeopold II

Leopold was een groot man, hij was ongeveer 1 meter 90, daar is iedereen het over eens. Maar verder zijn de meningen op z’n zachtst gezegd enorm verdeeld. Hoe is het mogelijk dat Leopold II zich kon ontwikkelen tot die ongenadige despoot van de Vrijstaat Congo waarover hij 23 jaar regeerde? Al is dat maar een stuk van het hele verhaal. Johan Op de Beeck brengt het volledige verhaal.

10 afleveringen – VRT


Lore - podcastLore vlag-belgie-klein.jpg

Lore is een tweewekelijkse podcast (nu ook een tv-programma en boekenreeks) over duistere historische verhalen. Elke aflevering onderzoekt de mysterieuze wezens, tragische gebeurtenissen en ongewone plaatsen die de pagina’s van de geschiedenis vullen. Omdat de waarheid soms angstaanjagender is dan fictie.

+200 afleveringen – Engelstalig – Spotify


Revisionist HistoryRevisionist History vlag-belgie-klein.jpg

Revisionist History is Malcolm Gladwells reis door het over het hoofd geziene en onbegrepene. In elke aflevering wordt iets uit het verleden opnieuw onderzocht – een gebeurtenis, een persoon, een idee, zelfs een liedje – en wordt gevraagd of we het de eerste keer goed hadden gedaan. Motto: omdat het verleden soms een tweede kans verdient.

ca. 70 afleveringen – Engelstalig – Spotify


Napoleon - podcastNapoleon

Johan Op de Beeck vertelt meesterlijk het fascinerende levensverhaal van een van de belangrijkste figuren uit de wereldgeschiedenis. Om één van bekendste mannen in de wereldpolitiek te worden, moest de kleine man uit Corsica heel wat overwinnen. Veld- en moordaanslagen, maar ook liefdesverdriet. Bij de boeken Napoleon. Deel 1 en Deel 2 van Johan Op de Beeck.

8 afleveringen – VRT


Alle Geschiedenis Ooit - podcastAlle Geschiedenis Ooit

In Alle Geschiedenis Ooit vertellen amateurhistorici Nynke de Jong, Arco Gnocchi en Thom Aalmoes de beste verhalen uit de wereldgeschiedenis. Van de oude Grieken naar de LPF, van de Dino’s naar Greet Hofmans, en weer terug.

+100 afleveringen – Spotify


Het jaar 1000 - podcastHet jaar 1000

Bij de tentoonstelling Het jaar 1000 maakt het Rijksmuseum van Oudheden een vierdelige podcastserie. Annemarieke Willemsen (conservator collectie Middeleeuwen) en haar team deden drie jaar lang uitgebreid onderzoek naar de periode 900-1100. In deze serie nemen ze de luisteraar mee tijdens hun ontdekkingsreis.

4 afleveringen – Spotify


Bombardement op Nijmegen - podcastHet bombardement op Nijmegen

Het was een dinsdagmiddag, 22 februari in 1944. Een koude dag die zonnig begon, maar na het middaguur in een verschrikkelijk drama eindigde. Een paar minuten voor half 2 werd het centrum van Nijmegen, getroffen door een zwaar bombardement. Deze podcast vertelt het verhaal van het bombardement.

3 afleveringen – Website


Oorlog op de flankOorlog op de flank

Oorlog op de flank vertelt het militaire verhaal van de bevrijding van Nederland. Van D-day op de stranden van Normandië tot de overwinning en nasleep van de oorlog. Van juni 1944 tot en met september 1945.

16 leveringen – Spotify


Oudheid - podcastOudheid

Een podcast over de Oudheid. Van Rome tot Aksum, Plato tot Nehalennia… en heel veel meer. Iedere week praten wetenschappers de luisteraars een uurtje bij over hun onderzoek naar en passie voor alles van lang geleden.

ca. 10 afleveringen – Spotify


Revolusi podcastRevolusi

Vijf jaar lang werkte David Van Reybrouck aan zijn boek Revolusi. Hij interviewde bijna tweehonderd mensen, de laatste nog levende getuigen van de onafhankelijkheidsstrijd, in Indonesische rusthuizen, Japanse miljoenensteden en op verafgelegen eilanden. Ook in Nederland bracht zijn onderzoek tal van nieuwe verhalen aan het licht.
5 afleveringen – Spotify


Geschiedenis van het Romeinse Rijk Geschiedenis van het Romeinse Rijk

Volg de Romeinen in hun tocht van koninkrijk naar republiek naar keizerrijk en leer over Romulus, Superbus, Hannibal Barca, Julius Caesar, Brutus, Augustus, Nero en nog vele anderen! Soms met een uitstapje naar andere grootheden zoals Alexander de Grote. De podcast is een hobby project en is begonnen in december 2018.

ca. 70 afleveringen – Spotify


Open geestenOpen geesten

In de podcastreeks ‘Open Geesten’ kijken historici Joost Welten en Nadia Bouras naar hun onderzoek en hoe zij de geschiedenis een plek geven in de hedendaagse maatschappij. Kortom: wat kan het verleden ons vertellen over het heden?

5 afleveringen – Spotify


Het verloren hoofdHet verloren hoofd

Amateur-geschiedkundige Donald Tick zoekt al jaren naar het hoofd van een Indonesische vrijheidsstrijder. Hij stuurt journalisten Mathijs de Groot en Nienke Zoetbrood op een missie. Wat volgt is een zoektocht in ons koloniaal verleden, hedendaagse bureaucratie en propvolle depots, op zoek naar waarheid, zeggenschap en natuurlijk: het verloren hoofd.

Afleveringen – Spotify


Dan Carlin’s Hardcore HistoryHardcore History vlag-belgie-klein.jpg

In Hardcore History neemt de onconventionele Dan Carlin zijn outside-the-box manier van denken, en past deze toe op het verleden. Was Alexander de Grote een even slecht mens als Adolf Hitler? Hoe zouden Apaches met moderne wapens eruitzien? Zal onze moderne beschaving ooit vallen zoals beschavingen uit vroegere tijdperken? Een moeilijk te classificeren show met een nogal scherp randje.

ca. 70 afleveringen – Engelstalig – Spotify


Franse Revolutie - podcastFranse Revolutie

Johan Op de Beeck brengt het stormachtige verhaal van de Franse Revolutie: van de bestorming van de Bastille in 1789 tot de bloeddorstige terreur.

10 afleveringen – VRT


The memory palaceSnelle geschiedenis

Weet jij waarom we kussen? Of waarom er overal in Vlaanderen sanseveria’s op de vensterbanken staan? Of hoe lang wij al ‘BOE’ roepen naar slechte optredens? Sofie Lemaire verrast je met ‘Snelle geschiedenis’, een podcast over onbekende, historische verhalen waarvan je denkt: ‘En waarom wist ik dat niet eerder’?

50 afleveringen – Spotify


The memory palaceThe memory palace vlag-belgie-klein.jpg

The Memory Palace is een maandelijkse historische podcast. Op het programma staan allerhande ​​historische verhalen, bijvoorbeeld over de geschiedenis van wolven, historische personages of het CIA-project Acoustic Kitty. Korte, verrassende verhalen uit het verleden, soms hartverscheurend, soms hysterisch, vaak een beetje van beide.

+200 afleveringen – Engelstalig – Spotify


Nog meer geschiedenis-podcasts:

Het geheugen van Brabant

Podcast van het Brabants Historisch Informatie Centrum in ‘s-Hertogenbosch. Ontroerende brieven, unieke geluidsfragmenten en stemmen uit het verleden én de nooit opgeloste moord op Marietje Kessels. (+30 afleveringen – BHIC)

Maarten van Rossem – De podcast

Historicus Maarten van Rossem en Tom Jessen geven hun kijk op het nieuws en de actualiteit. Maar ook wisselende onderwerpen uit de geschiedenis komen voorbij. (+400 afleveringen – Spotify)

Stille getuigen

In de 8-delige audioserie Stille getuigen gaat Peter de Ruiter op zoek naar de mensen en machten die hadden kúnnen praten, maar het niet deden – of pas veel later. Hij onderzoekt het hoe en waarom. (8 afleveringen – Spotify)

De Depot Show

In de depots van het archief ligt veel moois verscholen, waar bijzondere verhalen over te vertellen zijn. In een serie van vijf afleveringen worden parels uit de collectie van het Regionaal Archief Tilburg belicht. (5 afleveringen – Spotify)

Mysterieus België

De magisch-realistische wereld van Mysterieus België draait om sterke verhalen (ook bekend als urban legends), feiten en fictie, sagen, mythen, legenden én historische mysteries… (ca. 30 afleveringen – Spotify)

De Zonnekoning

Een podcast-serie van Johan Op de Beeck over de Zonnekoning, de uitvinder van het absolutisme: de totale macht bij de gratie van God. (10 afleveringen – VRT)

Als muren konden praten

In het Gelderse Warnsveld stond jarenlang een bescheiden, houten vakantiehuis, verscholen in de bossen. Als stille getuige van de Tweede Wereldoorlog zit het huisje vol verhalen. Historicus en journalist Martine van der Veer gaat op onderzoek uit. (5 afleveringen – Spotify)

Atomium podcast

Via deze podcast leer je 6 getuigen kennen voor wie Expo 58 niet enkel een pagina is in de geschiedenisboeken maar een hoofdstuk van hun persoonlijke geschiedenis. (6 afleveringen – Website)

Dat smaakt naar Meertens

Onderzoekers van het Meertens Instituut nemen de luisteraar mee op een zoektocht naar antwoorden op veelgestelde taal- en cultuurvragen vanuit de samenleving. (Spotify)

Oud nieuws

In deze podcast brengt Joost Prinsen het verleden tot leven aan de hand van archeologische vondsten bij het spoor. (6+ afleveringen – Spotify)

Het leven van Beethoven

Groot Beethoven-kenner Jan Caeyers vertelt het levensverhaal van één van de grootste componisten aller tijden. (9 afleveringen – VRT)

Rocco, Sophia en de Zwarte Dood (jeugd)

In de muzikale podcast Rocco, Sophia en de Zwarte Dood worden jonge luisteraars meegenomen op een avontuurlijke reis naar de veertiende eeuw, toen Europa werd geteisterd door de mysterieuze Zwarte Dood. (8 leveringen – VPRO)
Geheugenissen

Podcast voor al wie iets heeft met geschiedenis, maar het gewoon zelf nog niet wist. Geheugenissen is de geschiedenispodcast van de Universiteit Gent en is een productie van Julie Van Bogaert. (ca. 20 afleveringen – Spotify)

Het hart van Napoleon

Napoleon kende ontelbare minnaressen en verwekte bij verscheidene buitenechtelijke kinderen. Niet zelden hadden zijn seksuele escapades een politiek tintje. Al deze vrouwen waren op hun manier van uitzonderlijk belang. (10 afleveringen – VRT)

De plantage van onze voorouders

In de achtdelige podcastserie ‘De plantage van onze voorouders’ onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. (8 afleveringen – Spotify)

De Wereld van Wildevrouw

Jeroen Olyslaegers schetst het decor van zijn roman Wildevrouw: het zestiende-eeuwse Antwerpen. Het is een tijd waarin de stad haar ‘Gouden Eeuw’ beleeft. (6 afleveringen – VRT)

Jan van Leiden en het einde der tijden

In deze podcastserie volg je journalist Max Boogaard in zijn zoektocht naar Jan en ontdek je wat er zo’n 500 jaar geleden in Münster is gebeurd. (5+ afleveringen – Spotify)

Verhaal van Gelderland

Ontdek verrassende feiten, nieuwe inzichten en spannende verhalen over de Gelderse geschiedenis van prehistorie tot nu. (10+ afleveringen – Spotify)

Het Verlies van België

Wat leidde uiteindelijk tot de Belgische revolutie? En wie waren het eigenlijk die per se ‘Willem weg’ wilden? Johan Op De Beeck vertelt. (5 afleveringen – VRT)

Misia

Misia Sert was mecenas, motor en muze. Haar leven inspireerde de grootste meesterwerken van de 20e eeuw. Wie was deze charismatische vrouw? (4 afleveringen – VRT)

Hilversum in de oorlog

Op 15 mei 1940 vallen Duitse troepen Hilversum binnen om de radiostudio over te nemen. Belangrijke nazi-kopstukken nemen hun intrek in het dorp. Een boeiende en aangrijpende serie over de donkerste periode in de recente Hilversumse geschiedenis.(6 afleveringen – Spotify)

You Must Remember vlag-belgie-klein.jpg

Een verhalende podcast die de geheime en/of vergeten geschiedenis van de eerste eeuw van Hollywood onderzoekt. (ca. 40 afleveringen – Spotify)

In Our Time (BBC) vlag-belgie-klein.jpg

Melvyn Bragg en gasten bespreken de ideeën, mensen en gebeurtenissen die onze wereld hebben gevormd. (+1000 afleveringen – Spotify)

De Verdwenen SS’er

Een zoektocht naar de mysterieus verdwenen SS-kampcommandant Walter Heinrich van Kamp Amersfoort. (8 afleveringen – trailerSpotify)
Het Elfde Uur

Op 11 november 2018 was het precies honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de Grote Oorlog. In deze podcast reconstrueert historicus Pieter Serrien de laatste 24 uur van de oorlog. (24 afleveringen – Spotify)

De Archeotoog

Wetenschapsjournalist Frans Steenhoudt en archeoloog Erwin Meylemans gaan tussen pot en pint in gesprek met kenners van de steentijd en de archeologie, over het verleden van Vlaanderen en de link met onze huidige samenleving. (8 afleveringen – Spotify)

De Geschiedenisreis

In deze podcast duiken Leander en Thijs de twintigste eeuw in. Twee vrienden die in kroegen veel gesprekken over geschiedenis voerden, brengen dat nu naar de microfoon. (+50 afleveringen – Spotify)

Snodelike Saken

True crime meets Middeleeuwen. Tweewekelijks bespreken Sander en Femke middeleeuwse misdaad mysteries. Vermoorde graven, taveerne ruzies gone wrong, omgelegde koningen en magie complotten: ook in de middeleeuwen zijn er mensen die het criminele pad bewandelen. (+ 30 afleveringen – Spotify)

The Nordic Mythology Podcast vlag-belgie-klein.jpg

In deze podcast bespreken dr. Mathias Nordvig (hoogleraar Nordic Studies aan de Universiteit van Colorado Boulder) en Daniel Farrand (mede-eigenaar van Horns of Odin) verschillende onderwerpen uit de Vikingtijd en de Noorse mythologie. (ca. 200 afleveringen – Engelstalig – Spotify)

Our Fake History vlag-belgie-klein.jpg

Een podcast over mythen waarvan wij denken dat ze geschiedenis zijn en geschiedenis die mogelijk verborgen zit in mythen! Historische mythes waar wellicht toch een kern van waarheid in zit… (ca. 200 afleveringen – Engelstalig – Spotify)

Geschiedenis van

Geschiedenisleerkracht (Tim Gistelinck) doet moedige pogingen om de geschiedenis van overal en alles te ontwarren. Oorspronkelijk gestart als: Geschiedenis van België. (ca. 200 afleveringen – Spotify)

Alexander de Grote

Eén man. Eén verhaal. Eén held. Deze podcast vertelt het verhaal van Alexander de Grote, een levende legende voor zijn dood. (+30 afleveringen – Spotify)

Tijdens de oorlog was ik Solange

Stel je voor dat je oma stiekem een heldin was. Dat er een heel verhaal achter haar schuilt, dat ze nooit vertelde. Dat is wat Sofie ontdekt, als ze het appartement opruimt van haar overleden grootmoeder. Ze vindt een krantenzoekertje, dat de poort opent naar een razend spannend verleden. Naar de oorlog, naar het verzet, naar ondergedoken kinderen. (3 afleveringen – Spotify)
Zo klonk Nederland

Wat hoor je als zou rondlopen in de ijstijd tussen mammoeten en leeuwen? Hoe klinkt een middeleeuws bos waar de laatste elanden en beren hun best doen de mens te overleven, die steeds meer ruimte inneemt? ca. 10 afleveringen – Spotify

De Nostalgisten

Een podcast vol historische verhalen uit het Noorden van ons land. Ken je het verhaal van meesterkraker Aage Meinesz die uit de Blokhuispoort in Leeuwarden ontsnapte? Hoe verliep het duel tussen FC Groningen en Atlético Madrid? In de podcast De Nostalgisten duiken Frank von Hebel en Martin Groenewold met podcastmaker Colin Mooijman de geschiedenis in. (meerdere afleveringen – Spotify)

Het Venlo-incident

Op 9 november 1939, even na drieën, vindt in Venlo een gebeurtenis plaats die rechtstreeks uit een spionagethriller lijkt te komen. Een incident waarbij twee Britse en een Nederlandse spion in een val van de Gestapo worden gelokt en er een dode valt. Een incident dat vervolgens wordt ingezet voor spinning, framing en propaganda. (4 afleveringen – Spotify)

De oude Grieken

Een podcast over de geschiedenis van het oude Griekenland. Spannend en fascinerend. Telkens een nieuwe aflevering met nieuwe onderwerpen. Met onvervalst Twents accent. (+30 afleveringen – Spotify)

De allerlaatste getuigen

80 jaar geleden woedde de laatste oorlog in onze gewesten. In deze podcastreeks spreekt men een allerlaatste keer, met die allerlaatste getuigen. Opdat hun verhalen nooit verloren gaan. (ca.10 afleveringen – Spotify)

Hebben we belangrijke podcasts gemist? Stuur ons een berichtje

×