Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Opnieuw tempel vernietigd in Palmyra

Tempel van Bel slachtoffer vernielzucht IS
1 minuut leestijd
Tempel van Bel in Palmyra - cc
Tempel van Bel in Palmyra - cc

Nog een tempel in de historische stad Palmyra in Syrië is ten prooi gevallen aan de vernielzucht van terreurbeweging IS. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat zondag.

Tempel van Bel, zuilen en cella - cc
Tempel van Bel, zuilen en cella – cc
Het zou gaan om de Tempel van Bel (Baäl). Deze tempel dateert uit de eerste eeuw en vormde vroeger het centrum van het religieuze leven in Palmyra. De tweeduizend jaar oude tempel was gewijd aan de Semitische god Bel (Baäl) en behoorde tot de best bewaarde bouwwerken in de ruïnestad.

Zondag zouden IS-strijders bij de tempel een groot explosief tot ontploffing hebben gebracht. Een groot deel van de tempel zou hierdoor zijn verwoest. Foto’s van de verwoestingen zijn nog niet verspreid.

Vernielingen

Palmyra viel in mei van dit jaar in handen van IS. Gevreesd werd dat de historische bouwwerken vernietigd zouden worden. Aanvankelijk bleef het rustig. De laatste weken komen er echter steeds meer verhalen naar buiten van aangebrachte vernielingen. Zo verspreidde IS vorige week nog propagandabeelden van de vernietiging van de tempel van Baal Shamin.

Archeologen en cultuurliefhebbers maken zich grote zorgen om het erfgoed in de regio. Wetenschappers van de universiteiten van Oxford en Harvard zetten daarom een project op waarbij 3D-camera’s in het gebied verspreid worden. De wetenschappers willen dat er zoveel mogelijk foto’s van het erfgoed gemaakt worden, zodat de bouwwerken, mochten ze vernietigd worden, later eventueel in 3D nagebouwd kunnen worden.

Lees ook: 3D-camera’s moeten bedreigd erfgoed ‘redden’

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.314 actieve abonnees)

"Een onafhankelijk online geschiedenismagazine, sinds 2008."

Meer informatie