Antieke tempel opgeblazen in Palmyra

Tempel van Baal-Shamin door IS verwoest

Volgens de Syrische autoriteiten hebben strijders van IS grote schade toegebracht aan de beroemde tempel van Baal-Shamin in Palmyra. Er zou een grote hoeveelheid explosieven in de tempel tot ontploffing zijn gebracht.

Het bouwwerk zou daarmee grotendeels zijn verwoest. Zo is de centrale ruimte van de tempel, waar vroeger het godenbeeld te vinden was, volgens de Syrische autoriteiten volledig ingestort zijn. Ook meerdere zuilen van de tempel overleefden de aanslag volgens de berichten niet. Foto’s van de verwoestingen zijn op dit moment nog niet naar buiten gekomen.

Terreurbeweging IS kreeg de wereldberoemde ruïnestad in mei van dit jaar in handen. Wereldwijd werd toen gevreesd dat het erfgoed verwoest zou worden. Aanvankelijk bleven grote meldingen over vernielingen uit maar nu lijkt IS toch werk te maken van het vernietigen van de eeuwenoude ruïnes.

Vorige week doken er nog beelden op waarop te zien is hoe IS-strijders het oude Mar Elian-klooster in de Syrische stad al-Qaryatain met bulldozers met de grond gelijk maakten. Ook werd een bekende archeoloog, Khaled Asaad, die lange tijd directeur was van het museum van Palmyra door de jihadisten onthoofd.

- advertentie -

Oase

Palmyra is een meer dan 2000 jaar oude oase op de zijderoute die rijkdom vergaarde doordat de inwoners van de stad reizende handelaren bescherming boden tegen overvallen van bedoeïenen. In het gebied zijn veel bijzondere ruïnes te vinden, waaronder die van een tempel van Baäl, een Romeins theater uit de tweede eeuw en een necropolis. Palmyra staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: