Met een combinatie van middeleeuwse wreedheid en 21e-eeuwse media-expertise beheerst sinds 2014 Islamitische Staat het nieuws uit het Midden-Oosten.
Palmyra is zoiets als Isfahan of Samarkand: een karavaanstad van legendarische schoonheid. Palmyra is werelderfgoed in de meest letterlijke zin van het woord.
Mei vorig jaar veroverden extremisten van IS de historische stad Palmyra in Syrië. Wereldwijd werd gevreesd voor de toekomst van het UNESCO-werelderfgoed.
Dat heeft minister van Cultuur Jet Bussemaker deze week aan de Tweede Kamer geschreven. In Nederland zijn de autoriteiten slechts één keer op gestolen erfgoed uit Syrië gestuit.
De triomfboog was een van de meest gezichtsbepalende monumenten van de 2000 jaar oude ruïnestad, die in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.
De graftorens staan in de Vallei van de Tombes, een ongeveer één kilometer lange necropolis ten westen van de historische stad Palmyra.
Nadat aanvankelijk berichten verschenen over de vernietiging van de tempel, kwam er ook een bericht naar buiten van een lokale functionaris die beweerde dat de tempel nog overeind stond.
De tweeduizend jaar oude tempel was gewijd aan de Semitische god Bel (Baäl) en behoorde tot de best bewaarde bouwwerken in de ruïnestad Palmyra.
Wetenschappers van de universiteit van Oxford en Harvard willen dat in het Midden-Oosten duizenden 3D-camera’s verspreid worden, zodat er beelden geschoten kunnen worden van bedreigd erfgoed.
Volgens de Syrische autoriteiten hebben strijders van IS grote schade toegebracht aan de beroemde tempel van Baal-Shamin in Palmyra.
Khaled Asaad was een bekende wetenschapper. Artikelen van zijn hand verschenen in verschillende internationale vakbladen. Hij was ook lange tijd directeur van het museum van Palmyra.
Alom wordt gevreesd dat leden van de terreurbeweging IS, die de stad vorige week in handen kregen, vernielingen zullen aanrichtten.
Palmyra was een oase op de zijderoute en vergaarde rijkdom doordat de inwoners reizende handelaren bescherming boden tegen overvallen van bedoeïenen.
"Het verhaal dat de media hebben laten liggen, is dat er een netwerk is ontstaan waarmee op een tot nu toe ongekende schaal oudheden weg zijn gesmokkeld uit Midden-Oosten."
Archeologen hebben in Syrië de resten van een kerk uit de achtste eeuw ontdekt. De vondst werd gedaan bij de archeologische site in centraal Syrië. Een Syrisch-Pools team van archeologen maakte de vondst bekend. Volgens Walid al-Assaad, hoofd van het Palmyramuseum, is het de vierde en grootste kerk die ooit in Palmyra is ontdekt. De kerk zou 12 bij 24