Krak des Chevaliers – Kruisvaardersfort

Het fort Krak des Chevaliers, gelegen in het westen van het huidige Syrië (nabij de stad Homs), geldt als een van de beroemdste kruisvaardersburchten uit de tijd van de Middeleeuwen. Wat was dit voor fort? Wat was het belang van Krak des Chevaliers gedurende, en eventueel na, de Middeleeuwen?

Nur ad-Din (1118-1174) – Strateeg en potentaat

Nur ad-Din heerste van 1146 tot aan zijn dood in 1174 over Syrië en grote delen van het Midden-Oosten. Zijn regeerperiode werd gekenmerkt door zijn streven om alle moslimstaten tussen Eufraat en Nijl onder zijn gezag te verenigen in een gemeenschappelijk front tegen de kruisvaarders.

Qassem Soleimani en de oorlogen van Iran

Qassem Soleimani was een sleutelfiguur in het Midden-Oosten. Hij en niet Assad overtuigde Poetin te interveniëren in Syrië. Hij was het die opdracht gaf tot de moord op oud-president Saleh van Jemen. En hij lijkt Assad te hebben gesuggereerd vatbommen te gebruiken tegen zijn eigen burgers.

T. E. Lawrence (1888-1935) – Lawrence van Arabië

De Britse militair, schrijver, archeoloog en wetenschapper Thomas Edward Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia, is vooral bekend geworden als adviseur en steunpilaar van de Arabische vrijheidsstrijders tegen het Ottomaanse Rijk.

Het Palmyra van Paul Veyne

Palmyra is zoiets als Isfahan of Samarkand: een karavaanstad van legendarische schoonheid. Palmyra is werelderfgoed in de meest letterlijke zin van het woord.

Grote schade aangericht in Palmyra

Mei vorig jaar veroverden extremisten van IS de historische stad Palmyra in Syrië. Wereldwijd werd gevreesd voor de toekomst van het UNESCO-werelderfgoed.

De schade van zwarte handel

Voor elk oudheidkundig voorwerp dat een gewetenloze verzamelaar op de zwarte markt koopt, gaan er tien verloren in het traject tussen roof en markt.

Quirinius, de Romein uit het Kerstverhaal

Je zou Publius Sulpicius Quirinius een van de bekendste Romeinen aller tijden kunnen noemen. Hij wordt namelijk genoemd in het kerstverhaal, dat christenen over de hele wereld elk jaar weer aan elkaar vertellen.

Archeoloog (82) onthoofd in Palmyra

Khaled Asaad was een bekende wetenschapper. Artikelen van zijn hand verschenen in verschillende internationale vakbladen. Hij was ook lange tijd directeur van het museum van Palmyra.