Dark
Light

Oud behang ontdekt tijdens restauratie Borg Verhildersum

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Borg Verhildersum
Tijdens de restauratie van de slaapkamer in Borg Verhildersum in de provincie Groningen is een bijzonder stuk behang uit ongeveer 1830 opgedoken.

Het gaat om zogenaamd “iriserend” behang, gecombineerd met een boven en onderrand, gemaakt door de bekende behangfabrikant Jean Zuber in het Duitse Rixheim. Tijdens de restauratie van de slaapkamer in de borg werd een grijze linnen wandbekleding verwijderd en kwam het groen, rood en gele behang uit begin negentiende eeuw aan de oppervlakte. BorgFoto: Borg Verhildersum

Verhildersum:

Het behang is onderdeel van de modernisering van de Borg door notaris Hendrik Van Bolhuis, die het landgoed in 1821 in handen kreeg. Er zijn ook in de andere kamers diverse historische behang- en verfresten aangetroffen.

Twee kamers van de borg in Leens (gemeente De Marne) worden momenteel gerestaureerd. In zowel de slaapkamer als de ontvangkamer wordt de linnenwandbekleding vervangen door historisch passend behang. Naast de wandbekleding wordt ook de schouw in de ontvangkamer opnieuw geplaatst en wordt er gekeken naar de inrichting van beide ruimtes. Buiten worden de muren op de borgklip onder handen genomen en gerestaureerd.

Zaterdag 14 april wordt in het kader van het Jaar van de Historische Buitenplaats en het Museumweekend uitleg gegeven over de restauraties (13.30 uur en 15.30 uur).

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×