Oud behang ontdekt tijdens restauratie Borg Verhildersum

Foto: Borg Verhildersum
Tijdens de restauratie van de slaapkamer in Borg Verhildersum in de provincie Groningen is een bijzonder stuk behang uit ongeveer 1830 opgedoken.

Het gaat om zogenaamd “iriserend” behang, gecombineerd met een boven en onderrand, gemaakt door de bekende behangfabrikant Jean Zuber in het Duitse Rixheim. Tijdens de restauratie van de slaapkamer in de borg werd een grijze linnen wandbekleding verwijderd en kwam het groen, rood en gele behang uit begin negentiende eeuw aan de oppervlakte. Borg- advertentie -

Foto: Borg Verhildersum

Verhildersum:

Het behang is onderdeel van de modernisering van de Borg door notaris Hendrik Van Bolhuis, die het landgoed in 1821 in handen kreeg. Er zijn ook in de andere kamers diverse historische behang- en verfresten aangetroffen.

Twee kamers van de borg in Leens (gemeente De Marne) worden momenteel gerestaureerd. In zowel de slaapkamer als de ontvangkamer wordt de linnenwandbekleding vervangen door historisch passend behang. Naast de wandbekleding wordt ook de schouw in de ontvangkamer opnieuw geplaatst en wordt er gekeken naar de inrichting van beide ruimtes. Buiten worden de muren op de borgklip onder handen genomen en gerestaureerd.

Zaterdag 14 april wordt in het kader van het Jaar van de Historische Buitenplaats en het Museumweekend uitleg gegeven over de restauraties (13.30 uur en 15.30 uur).

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: