Dark
Light

Oude zeemijn vol springstof ligt jarenlang in tuin

Auteur:
1 minuut leestijd
De oude zeemijn (politie Zaltbommel)
De oude zeemijn (politie Zaltbommel)

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) deed onlangs een bijzondere vondst in het dorpje Brakel. Medewerkers van de opruimingsdienst waren ingeschakeld nadat een man had aangegeven een oude mortiergranaat te hebben gevonden. Bij aankomst ontdekten de ambtenaren dat de man thuis een gevaarlijke zeemijn bewaarde.

Hoewel de ontsteking eruit was gehaald, bevond zich nog zo’n driehonderd kilo springstof in de mijn. Volgens de politie had de zeemijn uit zichzelf kunnen ontploffen. De gevolgen hadden dan groot kunnen zijn. Het effectgebied van de mijn was waarschijnlijk zo’n twee kilometer. Inmiddels is de mijn op de Munnikenlandse Waalkade bij Brakel onschadelijk gemaakt.

De voormalige eigenaar van de zeemijn blijkt het gevaarlijke object te hebben gekregen van zijn vader. Die viste de mijn in de jaren dertig uit de Waal. Tientallen jaren bewaarde de man het object vervolgens in zijn tuin.

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.886 actieve abonnees)

Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Ook interessant

Zelfde rubriek

×