Week van de koloniale geschiedenis

Prijs voor documentaire over Foekje Dillema

Foekje Dillema
De documentaire Het mysterie Foekje Dillema van Andere Tijden Sport is de winnaar van de Herman Kuiphof Wisselbeker, voor de opmerkelijkste sportdocumentaire of -reportage van de afgelopen vijf jaar. Dat is woensdag bekendgemaakt tijdens het filmfestival Eyes on Sport in Amsterdam.

Foekje Dillema – Foto: CC/Max Dohle
De prijs is in het leven geroepen door de opleiding Sport, Management & Ondernemen (SM&O) van de Hogeschool van Amsterdam en vernoemd naar sportcommentator en documentairemaker Herman Kuiphof (1909-2008).

Naast een wisselbeker is er een trofee voor de beste Nederlandse sportdocumentaire ooit. Die prijs ging naar The Other Final, een documentaire over een voetbalwedstrijd tussen de twee landen die in 2002 het laagst stonden op de ranglijst van de FIFA: het Boeddhistische koninkrijkje Bhutan in de Himalaya en het Caribische eiland Montserrat.

Foekje Dillema

De Friese hardloopster Foekje Dillema (1926-2007) meldde zich eind jaren veertig in sneltreinvaart als concurrente van Fanny Blankers-Koen. De sprintster bleek een enorm talent op de 100 en 200 meter. In het kamp van Fanny Blankers-Koen was men er echter van overtuigd dat Dillema in werkelijkheid een sprinter was en dus eigenlijk in mannenwedstrijden thuishoorde. Nadat ze geweigerd had een seksetest te ondergaan werd Dillema door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) geschorst.

- advertentie -

In 2008 werd de atlete gerehabiliteerd. Namens Andere Tijden Sport volgden Thomas Blom en Jan Pieter Tuinstra het spoor terug, en toonden in 2008 in de documentaire Het mysterie Foekje Dillema met behulp van een dna-test aan dat de schorsing niet terecht was. De jury:

Met het bewijs dat Dillema een vrouw was, corrigeerden de programmamakers de geschiedenis. Dat leidde tot een postume rehabilitatie van de Friese atlete door de Nederlandse Atletiekunie

De prijzen voor de twee documentaires werden woensdag uitgereikt door Hetty en Daisy Kuiphof, respectievelijk dochter en kleindochter van Herman Kuiphof.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: