/

Ruim miljoen voor handgeschreven E=mc2

E=mc2 op de geveilde brief van Einstein
E=mc2 op de geveilde brief van Einstein (RR Auctions)

Een handgeschreven brief waarin Albert Einstein over zijn beroemde formule E=mc2 schrijft, is in Amerika geveild voor een bedrag van omgerekend ruim een miljoen euro, drie keer meer dan vooraf geschat. Einstein verstuurde de brief op 26 oktober 1946 naar de Poolse-Amerikaanse natuurkundige Ludwik Silberstein die meende fouten te hebben gevonden in de beroemde formule.

Albert Einstein stelde in 1905 dat massa en energie gelijk aan elkaar zijn, een gevolg van zijn speciale relativiteitstheorie. Uit deze wereldberoemde formule (E=mc2) vloeit voort dat een hele kleine massa kan worden omgezet in een reusachtige hoeveelheid energie. Er zijn maar vier originele documenten bekend waarop Einstein de formule in eigen handschrift noteerde. Het geveilde exemplaar is het enige document daarvan dat zich in particuliere handen bevindt.

De brief was afkomstig uit het persoonlijke archief van Silberstein. Op de brief, geschreven op briefpapier van de Princeton-universiteit, zijn ook enkele persoonlijke notities van Silberstein te vinden. Diens nabestaanden besloten objecten uit dit archief recent ter veiling aan te bieden. Het in Boston gevestigde veilinghuis RR Auctions schatte de waarde van de brief vooraf op enkele tonnen. Een biedingsstrijd tussen vijf kopers dreef de prijs echter flink op. De identiteit van de uiteindelijke koper is niet bekendgemaakt.

Lees ook: Albert Einstein – Uitvinder relativiteitstheorie
Boek: Einstein: man, mens en genie

Bekijk meer over:

Nieuws, Uitvindingen

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: