/

Een sabbatical nemen – Herkomst van het begrip

Een sabbatical nemen (CC0 - Pixabay - asmuSe)

Wie een sabbatical neemt, gaat langdurig met verlof, soms zelfs een jaar lang. In die periode gaat de persoon in kwestie bijvoorbeeld studeren of reizen. Het woord sabbatical in de betekenis van loopbaanonderbreking, vindt zijn herkomst in het Oude Testament.

In de Thora, de eerste vijf boeken van de Hebreeuwse Bijbel, wordt het zogeheten sabbat(s)jaar vermeldt. In Leviticus 25:3-4 staat bijvoorbeeld:

“Zes jaren achtereen mogen jullie je land inzaaien, je wijngaard snoeien en de oogst binnenhalen. Maar het zevende jaar moeten jullie het land laten rusten. Het is een sabbatsjaar dat aan de HEER gewijd is. Je mag dan je land niet inzaaien, je wijngaarden niet snoeien.”

Tijdens het sabbatsjaar kreeg de grond dus rust, net zoals mensen die een sabbatical nemen ook even rust nemen of wat anders gaan doen. Het begrip is tevens verbonden met de sjabbat (of sabbat), de wekelijkse rustdag in het jodendom (van vrijdagavond tot zaterdagavond).

Ook interessant: Top 100 Bijbelse uitdrukkingen, gezegden en woorden
Overzicht van boeken over het jodendom

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: