Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Soelaas bieden – Herkomst en betekenis

Bij problemen kan je soelaas bieden. In dat geval zorg je voor een oplossing of je verzacht de omstandigheden met een bepaalde handeling. Een mooi woord, soelaas, maar wat is eigenlijk de herkomst?

- ad -

Het Van Dale woordenboek schrijft het volgende over de betekenis van ‘soelaas’:

soe·laas (het; o)
steun, verlichting: de maatregelen boden geen soelaas

Een snelle blik op recente berichten in de media leert dat het woord nog veelvuldig gebruikt wordt. Bij problemen met blauwalg in een zwemplas in Brabant blijkt uitbaggeren soms bijvoorbeeld “soelaas te bieden” en een Irakees probeerde recent zwemmend Engeland te bereiken. De man droeg een zelfgemaakt reddingsvest van plastic flessen, maar dat “bood geen soelaas”. De man verdronk.

Volgens OnzeTaal gaat het woord ‘soelaas’ terug op het Franse woord solas/solaz wat zoveel betekent als ‘vreugde, troost’. Dit woord is op zijn beurt weer afgeleid van het Latijnse solacium (‘troost, verzachting’). Met het bieden van soelaas werd vroeger dan ook vooral bedoeld dat men een bepaald persoon verlichting bood. Het Engels kent voor troost tegenwoordig nog het woord ‘solace’.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Overzicht van Historische uitdrukkingen, spreekwoorden en scheldwoorden
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

Bronnen

-https://onzetaal.nl/uploads/nieuwsbrieven/soelaas.html
-https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/soelaas#.XWOzFGiTK-s

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Van krotopruiming naar stadsvernieuwing

  Van krotopruiming naar stadsvernieuwing

  Bij uitgeverij Bert Bakker verscheen onlangs het boek Steden in de steigers van historicus Herman de Liagre Böhl. Het boek gaat over de geschiedenis van de stadsvernieuwing in de periode 1970-1990. Vanaf de jaren zestig waren in Nederland krotten opgeruimd …Lees bericht »
 • Trijntje, het oudste skelet van Nederland

  Trijntje, het oudste skelet van Nederland

  Het verhaal van Trijntje, het oudste skelet ooit in Nederland gevonden. Trijntje kleefde vermoedelijk rond 5500 voor Christus in een groep rondtrekkende jagers en vissers.Lees bericht »
 • Het Roelandslied

  Het Roelandslied

  Het Roelandslied was in de tijd van de Kruistochten een tophit. Het werd gezongen in allerlei talen, waaronder het Nederlands.Lees bericht »
 • Kletsmajoor – Waar komt dit woord vandaan?

  Kletsmajoor – Waar komt dit woord vandaan?

  Mensen die praten als Brugman zou je ook kletsmajoor kunnen noemen. Een kletsmajoor is bekend als koekjesnaam, maar wordt ook gebruikt voor mensen die niet kunnen stoppen met praten. Het woord wordt vooral in negatieve zin gebruikt voor iemand die …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!