/

Schaatser Jan Pesman (82) overleden

Een paar noren op natuurijs - Foto: CC
Een paar noren op natuurijs - Foto: CC

Schaatser Jan Pesman (82) overleden
Schaatser Jan Pesman (82) overleden
De Nederlandse schaatser Jan Pesman is donderdag op 82-jarige leeftijd overleden. De schaatser is onder meer bekend omdat hij bij de Olympische Winterspelen van 1960 een bronzen plak won op de vijfduizend meter.


Jan Pesman werd in 1931 geboren in Groningse dorp Stedum. In 1955 debuteerde hij als langebaanschaatser. Hij werd toen negende op het Nederlands Kampioenschap allround in Heerenveen. In 1959 behaalde hij zowel bij het EK als WK allround een vijfde plaats.

Zijn grootste succes boekte hij in 1960 tijdens de Olympische Winterspelen in Squaw Valley. Met een tijd van 8.05,1 won hij toen brons op de vijfduizend meter. Het was de eerste Nederlandse schaatsmedaille in acht jaar. Pesman hoopte ook op de tien kilometer een medaille te kunnen pakken. De Groninger ging echter veel te snel van start.

Na de Olympische Spelen zette Pesman een punt achter zijn schaatscarrière.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: