Oudste kleurenbeelden Elfstedentocht gevonden
Het Fries Film Archief heeft nieuwe filmbeelden gevonden van de Elfstedentocht van 1954. Het gaat om een kleurenfilmpje gemaakt door Sjoerd Steensma uit Bolsward.
Berichten over (de geschiedenis van) het schaatsen. Van de Elfstedentocht tot de ontwikkeling van de eerste schaatsen.
Het Fries Film Archief heeft nieuwe filmbeelden gevonden van de Elfstedentocht van 1954. Het gaat om een kleurenfilmpje gemaakt door Sjoerd Steensma uit Bolsward.
De Elfstedentocht, ook wel "De Tocht der Tochten" genoemd, wordt in Nederland alleen geschaatst als er voldoende natuurijs ligt. Wat zijn de elf steden van de Elfstedentocht ook alweer?
Hendrick Avercamp (1585-1634) specialiseerde zich in het maken van winterlandschappen. Zijn wintertaferelen zijn wereldberoemd.
Op 8 februari 2019 is het 8070 dagen geleden dat Henk Angenent en Klasina Seinstra als winnaars van de Elfstedentocht van 1997 werden gehuldigd, samen in één krans.
In januari lag door de vrieskou het werk op het land grotendeels stil. Er was dus volop tijd om te schaatsen.
Op 17 februari 1952 won schaatser Kees Broekman, als allereerste Nederlander, een medaille op de Olympische Winterspelen. De Zuid-Hollander pakte het zilver op de vijf kilometer.
De eerste editie van de Olympische Winterspelen werd gehouden in 1924, in het Franse Chamonix. Nederland was toen nog niet vertegenwoordigd. Dat gold voor wel meer landen; aan...
Op 18 januari 1963 werd de zwaarste Elfstedentocht aller tijden gereden. Bij de start vroor het maar liefst achttien graden. Door een harde, stormachtige oostenwind lag de gevoelstemperatuur echter nog een stuk lager.
Tijdens een vrijdagmiddagborrel op de Vrije Universiteit in 1985, viel alles op zijn plaats en werd de klapschaats geboren.
De winters van de negentiende eeuw waren zo ‘echt’ omdat de eerste dertig jaren worden gerekend tot de laatste uitlopers van de ‘Kleine IJstijd’.