Januari, ijsmaand

In januari lag door de vrieskou het werk op het land grotendeels stil. Er was dus volop tijd om te schaatsen.

De eerste Nederlandse deelname aan de Olympische Winterspelen (1928)

De eerste editie van de Olympische Winterspelen werd gehouden in 1924, in het Franse Chamonix. Nederland was toen nog niet vertegenwoordigd. Dat gold voor wel meer landen; aan de eerste editie deden slechts zestien landen mee. In 1928 was Nederland wel van de partij. Meedoen bleek achteraf belangrijker dan winnen.

Het Dafne-effect

Het Dafne-effect is in de sportgeschiedenis beter bekend als het Ard-en-Keesie-effect. In de jaren 60 en 70 toen Ard en Keessie hun successen behaalden, zou er sprake zijn geweest van een sterke groei van de schaatssport in Nederland.

Waarom schaatsen wij?

Deze week betoogde de Vlaamse historicus Vigor Clius op dit geschiedenisforum dat Nederlanders schaatsen omdat het schaatsen een uitlaatklep is voor calvinisten, die immers geen carnaval vieren en ook wel eens uit het strakke keurslijf van de kerk willen ontsnappen. Dat was althans de kern van zijn betoog: op het

Calvinisme op de ijspiste

Maar liefst 24! Zoveel medailles sleepte Nederland binnen op de Spelen in Sotsji. Het hoeft niet te verwonderen dat al deze medailles werden behaald in het schaatsen (23 op de lange baan en 1 in het shorttrack om precies te zijn). En ook buiten het schaatsseizoen zijn bij onze noorderburen

Schaatsicoon Jaap Havekotte (102) overleden

Langebaanschaatser Jaap Havekotte is woensdag op 102-jarige leeftijd overleden. De schaatser is onder meer bekend omdat hij na zijn schaatsloopbaan de Viking Schaatsenfabriek oprichtte.

Schaatsen in de buitenlucht

In het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt komend weekend het NK Allround en Sprint verreden. Buiten op kunstijs in een uniek stadion. Het kan een mooi, ouderwets feestje worden. Waarom schaatsen we eigenlijk niet vaker buiten? Wat ging er mis?

Frogner tegen Bislett: de spannendste schaatswedstrijd ooit

De jaren 20. De schaatswereld is verdeelder dan ooit. Er zijn professionals, amateurs, arbeiders, communisten, staatsamateurs, de bourgeoisie en overlopers. Ze gunnen elkaar het licht niet in de ogen. En ze rijden in hun eigen competitie. Vooral de ‘arbeiders’ willen niets te maken hebben met de elitaire Internationale Schaatsunie (ISU).

Vergeten schaatsers. Waar zijn ze gebleven?

Kent u ze nog? De Mongoolse schaatsers Luwsanlchagwyn Dasznjam en Luwsanlchagwyn Tsend? Jakov Melinikov? Wil de Beer? Albert Tabbit? Vast niet, het zijn vergeten schaatsers. Maar ik wil ze voor de gelegenheid toch nog even terughalen uit de tijd.