Dark
Light

Sinds corona veel meer jonge museumbezoekers

Auteur:
2 minuten leestijd
Kinderen in een museum
Kinderen in een museum (CC0 - Pixabay - Turikammer)

Sinds de coronapandemie worden Nederlandse musea door veel meer jongeren bezocht dan voorheen. De Museumvereniging spreekt zelfs van een “spectaculaire toename”. In de leeftijdscategorie tot dertien jaar is er in de eerste maanden van 2023 een verdrievoudiging te zien van het aantal bezoeken met een Museumkaart ten opzichte van dezelfde periode in 2019, een populair museumjaar.

Het aantal bezoekers in de categorie tot dertien jaar steeg van bijna 95.000 naar 281.000. In de groep van 19-25 jaar was ook een aanzienlijke groei te zien: een verdubbeling (van 33.000 naar 72.000). Het totaal aantal bezoeken met de Museumkaart over alle leeftijden gezien, ligt momenteel bijna zeven procent hoger vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Voorbeeld van een Museumkaart - Afb: Museumvereniging
Voorbeeld van een Museumkaart – Afb: Museumvereniging
Hoewel jongeren de Nederlandse musea dus opvallend goed weten te vinden, blijven ouderen in de leeftijd van 66 tot en met 75 jaar de meest frequente museumbezoekers. In de eerste drie maanden van dit jaar werd in deze groep al 520.000 keer gebruik gemaakt van de Museumkaart. Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging, is vooral blij dat musea meer jongeren mochten verwelkomen:

“Dit is echt fantastisch nieuws. We hadden al de indruk dat deze trend zichtbaar was en kregen daarvan ook berichten uit de musea, maar dat het zo spectaculair zou zijn, dat gaat onze verwachtingen te boven. Musea doen er alles aan om juist nieuwe generaties enthousiast te krijgen voor hun collecties en programma’s en wij ondersteunen dat met de Museumkaart.”

In de groep van 13 tot 19 jaar is het museumbezoek ongeveer gelijk gebleven.

Kidsproof

Om musea aantrekkelijker te maken voor kinderen lanceerde de Museumvereniging enkele jaren geleden het Kidsproof-concept. Musea organiseren daarbij speciale activiteiten voor kinderen tot en met twaalf jaar en worden vervolgens gekeurd door kinderen met een Museumkaart (de speciale Kidskaart). De musea kunnen zo een kidsproof-etiket verdienen. Op dit moment hebben vijfenvijftig musea dit etiket.

Museumweek

Van zaterdag 1 tot en met vrijdag 7 april wordt voor de negende keer een Museumweek gehouden. Het onderzoek naar de bezoekcijfers vond plaats in aanloop naar dit jaarlijkse evenement waarbij musea veel extra activiteiten organiseren. Nieuw dit jaar is dat houders van een Museumkaart tijdens de Museumweek hun kaart mogen uitlenen. Op die manier kunnen personen die geïnteresseerd zijn in een bepaald museum maar zelf geen kaart hebben, toch gratis naar binnen. De actie is ook geldig voor Kidskaart.

Recent gepubliceerd

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×