Dark
Light

Standaard van Ur – Een beroemd Soemerisch mozaïek

Auteur:
2 minuten leestijd
Oorlogszijde van de Standaard van Ur
Oorlogszijde van de Standaard van Ur (CC BY 2.0 - Paul Hudson - wiki)

De Britse onderzoeker Leonard Woolley (1880-1960) verwierf in de jaren twintig van de vorige eeuw wereldfaam met de ontdekking van de koningsgraven van Ur (of Oer), in het huidige Irak. Een van de beroemdere objecten die in de graven werd gevonden is de zogenoemde ‘Standaard van Ur’, waarop Soemerische mozaïekvoorstellingen van zowel de oorlog als de vrede te zien zijn.

Het rechthoekige houten bord, dat sinds 1928 onderdeel uitmaakt van de collectie van Woolley’s opdrachtgever, het British Museum, dateert uit circa 2600 v.Chr. en heeft een afmeting van 22 bij 50 centimeter. Het object is aan vier zijden versierd en bevat ingelegde mozaïekvoorstellingen, gemaakt van onder meer schelpen, rode kalksteen en lapis lazuli, een populaire blauwe halfedelsteen. Toen Woolley de tafel ontdekte was een groot deel van het mozaïek verbrijzeld. Onderzoekers slaagden er echter in het bijzondere object te restaureren.

De oorlogszijde toont een Soemerisch leger met wagens en strijders. Helemaal bovenaan is de Soemerische vorst te zien die gevolgd wordt door drie hovelingen en een strijdwagen, die wordt voortgetrokken door vier ezels. Verder zijn enkele soldaten te zien die gevangenen naar de vorst leiden.

Vredeszijde van de Standaard van Ur
Vredeszijde van de Standaard van Ur (CC BY-SA 4.0 – Geni – wiki)

De andere zijde van de tafel toont de vorst opnieuw, maar nu terwijl hij met zijn familie aanzit bij een feestmaal. Ze dragen vermoedelijk ezelsvellen en worden door slaven bediend. Aan de rechterzijde staat een zangeres die begeleid wordt door een man met harp die is versierd met een runderkop. De twee volgende regels van deze zijde van het mozaïek tonen hovelingen en slaven die nieuw voedsel en andere goederen aandragen.

Functie

Het is onbekend wat de functie van het beroemde object precies was, maar aangezien Wolley vermoedde dat de tafel als standaard werd gebruikt kwam hij bekend te staan als de ‘Standaard van Ur’. Ook is wel eens gesuggereerd dat het object diende als geluidsbox voor muziekinstrumenten. De Soemiërs kenden verschillende instrumenten en staan ook bekend als de uitvinders van het schrift.

Standaard van Ur zoals te zien in het British Museum
Standaard van Ur zoals te zien in het British Museum (CC BY 2.0 – Denis Bourez – wiki)

Korte video over de Standaard van Ur:

Bronnen

-https://www.britannica.com/biography/Leonard-Woolley
-https://www.britishmuseum.org/collection/object/W_1928-1010-3
-https://smarthistory.org/standard-of-ur-2/
×