Dark
Light

Mont-Saint-Michel, een bijzonder schiereiland

2 minuten leestijd
Mont-Saint-Michel in 1900 (photochrom)
Mont-Saint-Michel in 1900 (photochrom)

In 2016 begon de Tour de France niet (zoals heel vaak de afgelopen decennia) vanuit een buitenlandse stad, maar gewoon vanuit Frankrijk. De ronde startte bij een historische locatie: Mont-Saint-Michel. Het Franse getijdeneiland was drie jaar eerder ook al te bewonderen tijdens de populaire wielerkoers. Toen lag de eindstreep van de individuele tijdrit bij het schiereiland.

Foto: CC / Zewan
Mont-Saint-Michel is een granietrots in Normandië met een groot abdij-complex. Het ligt ongeveer een kilometer uit de kust bij de plaats Avranches. Volgens de legende zou de aartsengel Michaël in het begin van de achtste eeuw in deze omgeving zijn verschenen aan Aubert, de bisschop van Avranches. Hij liet op de rots vervolgens een kapel bouwen die hierna veel pelgrims trok. Aan het eind van de tiende eeuw liet Richard I, hertog van Normandië, een benedictijnse abdij op het eiland bouwen. In de elfde eeuw werd deze abdij uitgebreid met een een Romaans schip. Op de torenspits van de abdijkerk staat sinds 1898 een beeld van de heilige Michaël. In de dertiende werd er ook nog een monnikenklooster bijgebouwd.

Schiereiland

Vroeger was Mont-Saint-Michel een eiland dat alleen bij vloed van het vasteland werd gescheiden. Naarmate de tijd vorderde, hoopte het zand tussen de granietrots en het vasteland zich echter op en kon men lange tijd naar de Mont-Saint-Michel rijden. In 2015 werd die verbindingsdijk weer afgebroken. Op het eiland wonen ongeveer tachtig mensen en die leven vrijwel allemaal van het toerisme.

In 1979 werden Mont-Saint-Michel, het abdijcomplex en de omliggende baai uitgeroepen tot werelderfgoed van UNESCO. De historische locatie trekt jaarlijks meer dan 3.500.000 bezoekers. Het is daarmee, na de Eiffeltoren en het Kasteel van Versailles, de op twee na populairste toeristische attractie van Frankrijk.

Boek: En route – Op reis door de geschiedenis van Frankrijk

Een serie mooie afbeeldingen van Mont-Saint-Michel:

Mont-Saint-Michel gezien vanuit de lucht - cc
Mont-Saint-Michel gezien vanuit de lucht – cc

 

Zicht op Mont-Saint-Michel in 2004 - cc
Zicht op Mont Saint-Michel in 2004 – cc

 

Zicht op kapel van Mont-Saint-Michel, foto gemaakt vanaf het eiland - cc
Zicht op kapel van Mont-Saint-Michel, foto gemaakt vanaf het eiland – cc

 

Zonsondergang bij Mont-Saint-Michel - cc
Zonsondergang bij Mont-Saint-Michel – cc

 

Mont-Saint-Michel op een ansichtkaart uit circa 1930
Mont-Saint-Michel op een ansichtkaart uit circa 1930

 

Mont-Saint-Michel bij nacht - cc
Mont-Saint-Michel bij nacht – cc

 

Mont-Saint-Michel - cc
Mont-Saint-Michel – cc

 

Mont-Saint-Michel bij zonsondergang - cc
Mont-Saint-Michel bij zonsondergang – cc

 

Video met beelden van Mont-Sint-Michel

×