Historiezucht in het Rijksmuseum

Vorige maand verscheen het boek Historiezucht, over de negentiende-eeuwse “obsessie met het verleden”. Rond dit boek van historica Marita Mathijsen wordt dinsdag 19 november een bijeenkomst gehouden in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Rijksmuseum als Nationaal Historisch Museum?

Op zaterdag 13 april 2013 werd het Rijksmuseum na een tien jaar durende verbouwing opnieuw geopend. Niet alleen het gebouw is vernieuwd, ook de opstelling van de collectie is veranderd: kunstwerken en historische objecten worden naast elkaar tentoongesteld. Historici.nl ging op zoek naar de geschiedenis in het vernieuwde Rijksmuseum. Hoe verhoudt zich de geschiedenis tot de kunstgeschiedenis in het tentoongestelde?

/

Martine Gosselink over het nieuwe Rijksmuseum

Onlangs werd bekend gemaakt dat koningin Beatrix in april 2013 het Rijksmuseum zal heropenen. In de nieuwe opstelling van het beroemde museum speelt de geschiedenis van Nederland een grote rol. Martine Gosselink, Hoofd van de afdeling Geschiedenis van het museum, sprak met Johan Kwantes van historici.nl. Ze legde uit hoe de collectie de Nederlandse geschiedenis moet ‘vertellen’ en reflecteert ook