Momenteel is een discussie gaande over het opstellen van een zwarte canon van de Nederlandse geschiedenis, aangezwengeld door Chris van der Heijden in de Groene Amsterdammer. Al enige jaren loop ik met plannen rond om een grote tentoonstelling over ditzelfde onderwerp te maken, de zwarte bladzijden van onze geschiedenis. De Java-oorlog mag daarin zeker niet ontbreken, vandaar deze keuze voor
Het huidige hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum, Martine Gosselink, is per 1 april algemeen directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Ze volgt voormalig algemeen directeur Emilie Gordenker op.
"Alles aan deze globes is uitzonderlijk. De kwaliteit (superieur), grootte (68 centimeter diameter), het graveerwerk (dat een jaar werk gekost moet hebben) én de makers."
Vorige maand verscheen het boek Historiezucht, over de negentiende-eeuwse “obsessie met het verleden”. Rond dit boek van historica Marita Mathijsen wordt dinsdag 19 november een bijeenkomst gehouden in het Rijksmuseum in Amsterdam.
De Koninklijke Bibliotheek is op zoek naar de beste historische vondst van het jaar. Deze maand werden acht kanshebbers voor de prijs geselecteerd.
Op zaterdag 13 april 2013 werd het Rijksmuseum na een tien jaar durende verbouwing opnieuw geopend. Niet alleen het gebouw is vernieuwd, ook de opstelling van de collectie is veranderd: kunstwerken en historische objecten worden naast elkaar tentoongesteld. Historici.nl ging op zoek naar de geschiedenis in het vernieuwde Rijksmuseum. Hoe verhoudt zich de geschiedenis tot de kunstgeschiedenis in het tentoongestelde?
Onlangs werd bekend gemaakt dat koningin Beatrix in april 2013 het Rijksmuseum zal heropenen. In de nieuwe opstelling van het beroemde museum speelt de geschiedenis van Nederland een grote rol. Martine Gosselink, Hoofd van de afdeling Geschiedenis van het museum, sprak met Johan Kwantes van historici.nl. Ze legde uit hoe de collectie de Nederlandse geschiedenis moet ‘vertellen’ en reflecteert ook