Achtergrondverhalen en nieuws over de geschiedenis van Nederlands-Indië, dat sinds de zeventiende eeuw een kolonie was van Nederland. Over zijn hier artikelen te vinden over de bersiap-periode, de politionele acties en natuurlijk ook over de VOC-tijd.
Het spiegelretourschip, ook bekend als retourschip, is het scheepstype dat door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) het vaakst gebruikt werd op de Atlantische vaart naar Nederlands-Indië.
In 'Missievaders' vertelt journalist en antropoloog Mar Oomen het verhaal van haar grootouders en ouders en hun inspanningen om vanuit een katholieke overtuiging de wereld te verbeteren.
De herinneringen van Molukkers aan de Tweede Wereldoorlog zijn lange tijd verborgen gebleven, maar niet verdwenen. Het waren niet één maar drie oorlogen in acht jaar tijd achter elkaar: de Japanse bezetting (1942-1945) gevolgd door de merdeka/bersiap-tijd (de 'politionele acties').
De mobilisatie in Nederland van 28 augustus 1939 had ook invloed op de het MS Oranje. Vanwege de mobilisatie vervroegde het schip haar maidentrip, van 6 naar 4 september 1939.
In Indische kringen wordt de term “tempo doeloe” geregeld gebruikt. Het is een soort variant op het Nederlandse “die goede oude tijd” en drukt verlangen en heimwee uit naar het oude leven in Indië met al haar gebruiken en gewoonten.
Eind 1947 liet legercommandant generaal Simon Hendrik Spoor een briefkaart drukken met daarop een prent van Christus aan het kruis en een knielende menigte. De actie leidde tot Kamervragen.
Als iemand onbesuisd optreedt, ruzie maakt of de boel op stelten zet, zegt men ook wel eens dat de persoon in kwestie 'amok maakt'. Waar komt het gezegde 'amok maken' eigenlijk vandaan?
Passagiers keken uit naar de aankomst in de haven, eindelijk aan de wal. Op 30 december 1930, aan het einde van dat jaar, nam één van de passagiers een ander besluit.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok