Achtergrondverhalen en nieuws over de geschiedenis van Nederlands-Indië, dat sinds de zeventiende eeuw een kolonie was van Nederland. Over zijn hier artikelen te vinden over de bersiap-periode, de politionele acties en natuurlijk ook over de VOC-tijd.
De Nederlands schout-bij-nacht Karel Doorman verwierf grote bekendheid door de Slag in de Javazee (1942) waarbij hij het leven liet. Of hij, zoals lang beweerd, aan boord van het zinkende schip bleef, wordt tegenwoordig echter betwijfeld.
Terwijl de Atjehoorlog voortwoedde en Nederland, alle verwachtingen ten spijt, nog altijd niet gewonnen had, kwam er in 1900 een nieuw probleem bij. Dat meldde de arts L.J. Eilerts de Haan, werkzaam in het ziekenhuis aldaar. In verschillende artikelen beschreef hij dat er uit ziekenhuizen voeding werd gestolen.
Hoe ervoeren bestuursambtenaren die dekolonisatie? Waren ze in staat om na de vernederende ervaringen tijdens de Japanse bezetting om te schakelen naar nieuwe tijden?
Een rare snoeshaan is een uitdrukking die gebruikt wordt voor mensen die vreemd gedrag vertonen. Een rare snoeshaan is een vreemd iemand, een rare snuiter, een gestoorde, een opschepper, een mafketel, een belhamel, een dwaas. Waar komt de betekenis van ‘rare snoeshaan’ precies vandaan?
In 1913 ging er een schok door militair Indië. De alom geliefde overste Scheepens, commandant van het 14de bataljon, was door een Atjeher aangevallen en zwaar gewond geraakt. Iedereen wist wat dit betekende. Ten eerste: de Atjeh-oorlog was dus helemaal niet gewonnen. Ten tweede: het koloniaal gezag stond op het spel.
In 1904 leidde Frits van Daalen (1863-1930) een tocht door het hart van Atjeh, door de Gajo-, Batak, en Alaslanden. In militaire kringen klonk er lof, in de Haagse regeringskringen was er kritiek.
Kinderen van Indonesiërs die tussen 1945 en 1950 door Nederlandse troepen standrechtelijk zijn geëxecuteerd, kunnen in aanmerking komen voor een financiële compensatie van de Nederlandse Staat.
Zendeling Willem Steinhart reist in 1924 met hoge idealen af naar de Batoe-eilanden, maar moet na enige tijd erkennen dat ook hij heeft bijgedragen aan de verwoesting van een oude cultuur.
De Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, in Nederland lange tijd aangeduid als de ‘politionele acties’. Een achtergrondartikel over de operaties Product en Kraai, een rondetafelconferentie, soevereiniteitsoverdracht, de excessennota en recente excuses.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok