Dark
Light

Azië

Artikelen over de geschiedenis van Aziatische landen.

ChinaJapanNederlands-IndiëIndia
Op 9 oktober 1973 geeft Beb Vuijk een exemplaar van haar ‘Groot Indonesisch kookboek’ aan Sujatmo Martosuhardjo, waarnemend ambassadeur van Indonesië in Den Haag.

Het avontuurlijke leven van Beb Vuijk

Het leven van Beb Vuijk (1905-1991) was opmerkelijk, avontuurlijk zelfs. Bang om impopulaire politieke standpunten in te nemen over Indonesië was ze allerminst. Maar eerst en vooral wilde ze schrijfster zijn, wat haar is gelukt. Ongetwijfeld tot haar teleurstelling gaat ze echter niet als bekend literator de geschiedenis in, maar als de auteur van het zeer gewaardeerde Groot Indonesisch kookboek.

Een pater bij de koppensnellers

Toen de eerste Nederlandse kolonisten begin zeventiende eeuw voet aan wal zetten op de zuidkust van Nieuw-Guinea werden ze enthousiast verwelkomd door de eilanders. De beschilderde krijgers met hun lange speren en bogen, beenderen door de neus, peniskokers en veelkleurige vedertooien zagen er behoorlijk indrukwekkend uit en herhaalden voortdurend dezelfde woorden: kaja kaja.
Het paleis van Mysore

De maharadja’s, hun macht en hun rijkdommen

De schrijver Rudyard Kipling zei ooit dat God maharadja’s schiep opdat de mensheid zich kon vergapen aan een spektakel van juwelen en marmeren paleizen. Er waren 565 vorsten in India die een derde van het land regeerden, veelal levend in de grootste weelde met hofintriges en eunuchen.
14 minuten leestijd
1 2 3 60
×