Reina Prinsen Geerligs (1922-1943) – Schrijfster en verzetsvrouw

Op 3 juli 1943 werd luitenant van politie Pieter Kaay in Enschede geliquideerd. Reina Prinsen Geerligs en Louis Boissevain, leden van de verzetsgroep CS6, zijn als daders van deze liquidatie de geschiedenis ingegaan. Zij zouden een vergeldingsmotief hebben gehad: Kaay was verantwoordelijk voor de arrestatie van de verzetsmensen die deel

De gebroeders Temmes – ‘Wo ist der Bahnhof?’

Het is de bekendste parodie op het Nederlandse verzet: de gebroeders Arie en Gé Temmes, alias Van Kooten en De Bie, verhalen over hoe Arie een Duitse soldaat de verkeerde kant opstuurde en hoe dit kleine verzet de loop van de bezetting beslissend zou hebben beïnvloed.

‘Ontwikkeling en Ontspanning’ tijdens de mobilisatie

Ter ontwikkeling én vermaak van de gemobiliseerde soldaten worden op verschillende plekken in het land commissies ‘Ontwikkeling en Ontspanning’ – ook wel ‘O. en O.’ genoemd – in het leven geroepen die cursussen en andere activiteiten voor militairen organiseren.

De Haagse boekverkoper Pieter de Hondt

In 1746 verschenen zowel een Franse als twee Nederlandse prachtuitgaven van een selectie van verhalen uit Cervantes’ roman, met fraaie gravures van Bernard Picart en anderen.

Nét geen miniatuurbijbel

Miniatuurboekjes hebben als gemene deler dat ze niet hoger zijn dan drie inch (76 mm), de zogenaamde Bondy-richtlijn. Deze Parijse bijbel is nét te groot.

Oscar Wilde en ‘Die Ballade von Reading Gaol’ (1961)

Op 3 februari 1961 kreeg Abraham Horodisch, antiquaar en uitgever te Amsterdam, van zijn echtgenote Alice Horodisch-Garnmann, een bijzonder verjaardagscadeau. Het was een kleine leporello met op de band slechts de aanduiding C33. Onder dit pseudoniem werd in 1898 bij Leonard Smithers in Londen de Ballad of Reading Gaol gepubliceerd.

Republieken in de kast

Voor het grootste deel zijn het uitgaven van de Leids/Amsterdamse uitgeversfamilie Elzevier, die – met enige overdrijving – de uitvinder van het pocketboek genoemd kan worden.

De vijanden van boeken

Gevaren die boeken bedreigen: vuur, water en hitte, stof en verwaarlozing en fanatisme, de boekenwurm, boekbinders, verzamelaars, bedienden en kinderen.

‘Het vlas’ in wording

In 1942 verscheen bij uitgeverij De Spieghel in Amsterdam een bijzondere uitgave van Het vlas, een sprookje van Hans Christiaan Andersen.

Over boekkunst en De Zilverdistel

Op 29 december 1915 schrijft Jean François van Royen aan zijn mecenas Willem Anton Engelbrecht (1874-1965): ‘Juist nog vóór het jaar sluit, kan ik U de eerste proeve van de Zilvertype, dé nieuwe letter, aanbieden: het prospectus van de Vijftig (…) Ik ontving gister ook de papiervormen uit Engeland, juwelen

De hongerwinter in aquarel

Kunstenaar Augustinus Gerardus van der Linde (Aug. v.d. Linde, 1890-1983) legde herkenbare situaties uit de hongerwinter vast in aquarel.

De smalle en de brede weg

De stichter van Museum Meermanno, baron Willem van Westreenen, had een grote belangstelling voor het prille begin van de boekdrukkunst.

1 2 3 12