Historiek fungeert graag als platform en werkt graag samen met andere culturele instellingen. We hebben verschillende samenwerkingsrubrieken opgestart, onder meer met het Rijksmuseum, NIOD, KB, Teylers Museum, Haags Historisch Museum en Museum Meermanno. De bijdragen uit die samenwerkingen zijn op deze pagina te vinden. Ook een rubriek opzetten? Neem contact met ons op!
Geen spannende slotritten of zinderende finales, maar sporters die ‘gewoon’ een heel eind gaan lopen: de Nijmeegse Vierdaagse of, zoals de officiële benaming luidt: Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Goed een eeuw geleden - in 1909 - ging de eerste editie van start.
Op 3 juli 1943 werd luitenant van politie Pieter Kaay in Enschede geliquideerd. Reina Prinsen Geerligs en Louis Boissevain, leden van de verzetsgroep CS6, zijn als daders van...
Het is de bekendste parodie op het Nederlandse verzet: de gebroeders Arie en Gé Temmes, alias Van Kooten en De Bie, verhalen over hoe Arie een Duitse soldaat de verkeerde kant opstuurde en hoe dit kleine verzet de loop van de bezetting beslissend zou hebben beïnvloed.
In 1945 besloot J.W. (Johan) van Hulst (1911) het boek dicht te doen. Nederland was bevrijd en achteromkijken wilde hij niet. Maar het liep anders: de nu 101-jarige...
Ter ontwikkeling én vermaak van de gemobiliseerde soldaten worden op verschillende plekken in het land commissies ‘Ontwikkeling en Ontspanning’ – ook wel ‘O. en O.’ genoemd – in het leven geroepen die cursussen en andere activiteiten voor militairen organiseren.
In 1746 verschenen zowel een Franse als twee Nederlandse prachtuitgaven van een selectie van verhalen uit Cervantes’ roman, met fraaie gravures van Bernard Picart en anderen.
Miniatuurboekjes hebben als gemene deler dat ze niet hoger zijn dan drie inch (76 mm), de zogenaamde Bondy-richtlijn. Deze Parijse bijbel is nét te groot.
Op 3 februari 1961 kreeg Abraham Horodisch, antiquaar en uitgever te Amsterdam, van zijn echtgenote Alice Horodisch-Garnmann, een bijzonder verjaardagscadeau. Het was een kleine leporello met op de...
Voor het grootste deel zijn het uitgaven van de Leids/Amsterdamse uitgeversfamilie Elzevier, die – met enige overdrijving – de uitvinder van het pocketboek genoemd kan worden.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.Ok