Maand van de geschiedenis
Dark
Light

Kunstgeschiedenis

Willem-van-de-Velde-II-De-Gouden-Leeuw-op-het-IJ-voor-Amsterdam-1686 De geschiedenis van de kunst gaat ver terug. Van prehistorische grotschilderingen tot Vincent van Gogh: op deze pagina vind je ons kunsthistorische nieuws. Maar ook voor nieuws over kunst-tentoonstellingen of achtergrondverhalen over kunstenaars kun je hier terecht. Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief en mis niets. Boekentip: Hoorcollege kunstgeschiedenis
Pokémon Van Gogh Museum

Van Gogh Museum en Pokémon gaan samenwerking aan

Het Van Gogh Museum in Amsterdam wil een nieuw publiek kennis laten maken met het werk van Vincent van Gogh en is daarvoor een samenwerking aangegaan met Pokémon. Volgens het museum is de samenwerking niet zo vreemd als deze op het eerste gezicht wellicht lijkt: “Vincents werk en Pokémon hebben beide een bijzondere band met de Japanse kunst en cultuur.”
De twee tekeningen van Jan Toorop die zijn aangekocht door het Van Abbemuseum en Eindhoven Museum

Van Abbemuseum en Eindhoven Museum kopen werken Jan Toorop

Het Van Abbemuseum en Eindhoven Museum hebben gezamenlijk twee werken aangekocht van Jan Toorop (1858-1928), een belangrijke Nederlandse kunstenaar uit de periode rond 1900. Het is voor het eerst dat de twee Eindhovense musea samen een aankoop doen. De werken laten volgens de musea een belangrijk onderdeel van de Eindhovense geschiedenis zien.
Vanitas XL - Hans Op de Beeck

Vanitas, kunst die doet mijmeren

Vanitasvoorstellingen zijn in de zeventiende-eeuwse schilderkunst van de Nederlanden erg in zwang. Beelden over de vergankelijkheid van het leven. Maar ook hedendaagse kunstenaars worden nog altijd geïnspireerd door de ‘waan van de dag’, ijdelheid en Memento mori.
Rembrandt, Zelfportret met Saskia, 1636. Ets, detail

De hartstochten van Rembrandt van Rijn

In een nieuwe tentoonstelling in het Rembrandthuis in Amsterdam kunnen bezoekers via Rembrandts ogen naar de liefde kijken. Verschillende soorten liefdes. Van de dramatische liefde tot de speelse liefde en van ouderliefde en naastenliefde tot de liefde tussen mens en dier. Ook Rembrandts voorliefdes voor wandelen en het verzamelen van rariteiten komen aan bod.
M.C. Escher, Houtblok voor Regelmatige vlakverdeling III, perenhout, mei 1957. Coll. Huis van het boek (Den Haag)

De onbekende kant van M.C. Escher

Museum Huis van het boek in Den Haag staat vanaf komend najaar met een tentoonstelling stil bij wat onbekender werk van de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher (1898-1972). In een kleine tentoonstelling is straks een overzicht zien van werk dat de kunstenaar in opdracht maakte.
1 2 3 64

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (48.406 actieve abonnees)

"Geschiedenis kan helpen onszelf en de wereld rondom ons beter te begrijpen."

Meer informatie over ons project