/

Zeus – Oppergod in de Griekse mythologie

Buste van Zeus
Buste van Zeus

De oppergod in Griekse mythologie en hoofdbewoner van de berg Olympus. Zeus is de zoon van de titanen Cronus en Rhea. Vaak te zien met de bliksemschichten die hij van de cyclopen ontving. Het equivalent van de godheid in de Romeinse godsdienst is Jupiter.

Zeus
Zeus
Zijn vader, Cronus, versloeg eerder de hemelgod Uranus (ook wel Ouranos genoemd). Deze heeft hem tijdens zijn ondergang wel gezegd dat Cronus zal worden onttroond door zijn zoon. Cronus wil daar helemaal niets van weten en besluit al zijn kinderen direct na de geboorte met huid en haar te verslinden.

Zijn vrouw Rhea kan dit op een dag niet langer aanzien en besluit een list te verzinnen om een kind te redden. Als Zeus geboren wordt wikkelt ze hem snel in een doek en geeft het kind vervolgens aan oermoeder Gaea. Hierna geeft ze Cronus een in een doek gewikkelde steen te eten. Haar man trapt erin. Die denkt dat hij weer een van zijn kinderen verslonden heeft.

Zeus wordt door Gaea verborgen in een grot waar hij wordt gezoogd door Amaltheia – een wezen dat zowel geit als nimf is. Jaren later beloont de oppergod haar door het sterrenbeeld Steenbok voor haar aan de hemel te plaatsen.

Zeus als Stier die Europa ontvoert - Peter Paul Rubens
Zeus als Stier die Europa ontvoert – Peter Paul Rubens

De wraak van Zeus

Rhea is ondertussen bang dat Cronus het huilen van het kind zal horen en beveelt een groep mannen continu rond de grot te dansen en zingen. Ze ‘huurt’ hiervoor de Crueten in, een groep halfgoden die bekend staan om hun lawaaierige dansen.

Zeus hoort jaren later over het onrecht dat zijn vader Rhea aangedaan heeft en hij zweert wraak vanwege het vermoorden van zijn broers en zussen.

De god geeft zijn eerste vrouw, Metis, opdracht Cronus een braakmiddel te geven. Cronus kotst hierop eerst de steen uit die hij voor Zeus heeft aangezien. Vervolgens komen ook diens broers en zussen naar buiten. Deze zijn zo blij dat ze zich gelijk aan de zijde van hun jongste broer voegen en Cronus van zijn troon stoten.

Zeus trouwt later met zijn zus Hera. Bij haar verwekt hij vier kinderen. Ares en Hephaistos (goden) en Eileithyia en Hèbè (godinnen).

De oppergod speelt een grote rol in veel Griekse mythen en sagen.

Bekijk meer over:

Griekse goden, Griekse mythologie

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: