Dark
Light

De criminele familie van Louis van Gaal

1 minuut leestijd
...pagina 238 uit O Louis...
...pagina 238 uit O Louis...

“Ben ik nou degene die zo slim is of ben jij zo dom?” Zo, deze uitspraak is al bijna twintig jaar oud en toch weet vrijwel iedereen over wie het gaat: Louis van Gaal. Sportjournalist Hugo Borst schreef een boek over deze voetbaltrainer en voormalig bondscoach. En dook daarvoor ook in de archieven van het BHIC.

O, Louis - Hugo Borst
O, Louis – Hugo Borst
Hugo Borst heeft al vijfendertig jaar een haat-liefdeverhouding met Louis van Gaal. Hoe komt het dat die oud-middenvelder van Sparta hem sinds zijn zestiende zo bezighoudt? In zijn boek “O, Louis” waagt hij zich aan een scherpe analyse van Van Gaal. Wie is die weerbarstige, begenadigde admiraal? In zijn zoektocht komt Borst ook uit bij het BHIC. Want een paar achterneven van Van Gaal blijken in het verleden voor de rechter te hebben gestaan.

Het gaat om Martinus (31 jaar) en Adrianus (25 jaar) van Gaal. Allebei arbeider, en samen met de 29-jarige timmerman Jacobus van Rakt hebben ze in 1889 ruzie in een café. Het drietal wil niet opstappen als de kroeg gaat sluiten en viert haar frustratie bot op de veldwachter. Uit het verslag blijkt dat Martinus de veldwachter “op de rechtervoet stampt en over de rechterhand krabt zodat hij verwond werd”. Voor deze mishandeling worden ze door de rechter veroordeeld tot 21 dagen cel.

Dezelfde Adrianus duikt twee jaar later ook weer op bij een vechtpartij waarvoor hij uiteindelijk wordt vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

...Martinus en Adrianus van Gaal...
…Martinus en Adrianus van Gaal…

Dan resteert alleen nog de 41-jarige Cornelis Johannes van Gaal, bierhuishouder. Hij schonk jenever zonder dat hij daar een vergunning voor had. Maar Cornelis stelt dat hij toen zelf niet in het bierhuis was en dus geen jenever heeft kunnen schenken. Oftewel, hij heeft dat niet zelf gedaan. De rechter vindt het overtuigend en spreekt hem vrij.

Verder komt in het boek aan de orde dat de voorouders van Van Gaal niet uit Amsterdam komen maar uit Brabant; Heeze om precies te zijn. Een voorvader van Van Gaal is zelfs te koppelen aan Dirk Hezius. (Met dank aan collega Ellen voor de tip!)

~ Marilou NillesenBHIC

BHIC

×