Dark
Light

Tom Okker (1944) – Nederlandse toptennisser

The Flying Dutchman
Auteur:
2 minuten leestijd
Tom Okker in 1966 (CC0 - Eric Koch / Anefo - wiki)
Tom Okker in 1966 (CC0 - Eric Koch / Anefo - wiki)

Maar liefst vijf keer achter elkaar werd Tom Okker in de jaren zestig nationaal tenniskampioen. Het hoogtepunt uit zijn carrière dateert uit 1968. Okker haalde toen de finale van de US Open. In een lange vijfsetter moest hij het daarin afleggen tegen Arthur Ashe.

Tom Okker in Ahoy, 1972 (CC0 - Bert Verhoeff / Anefo - wiki)
Tom Okker in Ahoy, 1972 (CC0 – Bert Verhoeff / Anefo – wiki)
Tom Okker werd op 22 februari 1944 in Amsterdam geboren. Al op zijn derde betrad hij voor het eerst een tennisbaan. Toch zou hij in zijn jeugd vooral veel voetballen. De jonge Tom was van zijn achtste tot zijn veertiende lid van HFC Haarlem. Daarna koos hij voor tennis. Al snel werd duidelijk dat Okker niet alleen aanleg had, maar ook mentaal uit het juiste hout was gesneden. Toch was niet iedereen overtuigd van zijn talent. Zo oordeelde de jeugdcommissie van zijn toenmalige club bijvoorbeeld dat Okker “hoogstens geschikt was voor het dubbelspelen”.

Door veel te trainen bewees Tom Okker al snel het ongelijk van zijn critici. In 1962 stond hij voor het eerst in de nationale finale. Die finale werd uiteindelijk gewonnen door Willem Maris, maar die had wel vijf sets nodig om zich van de jonge Okker te ontdoen. Twee jaar later pakte de Amsterdammer, die in zijn carrière vanwege zijn snelheid de bijnaam The Flying Dutchman verwierf, voor het eerst de nationale titel. Vier jaar lang wist hij zijn titel hierna te prolongeren.

Enkelspel

In eigen land had Okker op den duur vrij weinig concurrentie. In het buitenland kreeg hij betere tegenstand, maar was de Nederlander ook zeer succesvol. In het enkelspel stond Okker bij alle vier de grandslamtoernooien in de halve finale en in 1968 stoomde hij op de US Open stoomde zelfs door naar de finale. Rond die tijd bereikte hij ook zijn hoogste ranking ooit: 3e, achter de Amerikaan Arthur Ashe en Australiër Rod Laver. In totaal stond Tom Okker zeven jaar lang in de toptien. In het enkelspel schreef hij 28 titels op zijn naam.

Dubbelspel

Zoals in zijn jeugd al voorspeld, was Okker ook “zeer geschikt voor het dubbelspelen”. In het dubbel won hij maar liefst 68 titels. Bij alle grandslams bereikte hij de finale van het dubbelspel. Twee keer wist hij te winnen: Roland Garros (1973) en US Open (1976). Vier keer won hij in het dubbel, samen met de Hongaar Balázs Taróczy, ’t Melkhuisje, het internationale Dutch Open-toernooi.

Na zijn actieve carrière opende Tom Okker een kunstgalerie in Amsterdam, gespecialiseerd in werk van de CoBrA-groep.

Boek: Tennis, de slimme spelersgids

Beelden van de US Open finale tussen Tom Okker en Arthur Ashe:

Bronnen

-De top 500 – De beste Nederlandse sporters van de eeuw (Witkamp en De Ruijt, 1999) p. 355
-https://www.atptour.com/en/players/tom-okker/o032/overview
×