Dark
Light

Tombe in Amphipolis werd geplunderd

Auteur:
1 minuut leestijd

In de graftombe van Amphipolis zijn munten gevonden met het portret van Alexander de Grote. Dat maakte het hoofd van de opgravingen, Katerina Peristeri, bekend tijdens een persconferentie.

Leeuw van Amphipolis (theamphipolistomb.com/lion)
Leeuw van Amphipolis (theamphipolistomb.com/lion)
De munten komen uit de tweede eeuw voor Christus, het tijdperk van de laatste Macedonische koningen. Ook vonden de archeologen een grote hoeveelheid (fragmenten van) beschilderd aardewerk uit de vierde eeuw voor Christus.

Volgens Peristeri was het majestueuze grafmonument oorspronkelijk open voor het publiek. Na plunderingen in de Romeinse tijd, waarbij veel voorwerpen werden gestolen, werd het waarschijnlijk afgesloten.

Ook de 500 meter lange marmeren muur rond de grafheuvel werd in het verleden deels afgebroken, zegt de archeologe. Met de stenen werden onder meer wegen, dammen en huizen gebouwd.

Leeuw van Amphipolis

Aan het begin van de twintigste eeuw hebben de Britten geprobeerd om een groot deel van het marmer en het standbeeld van de Leeuw van Amphipolis mee te nemen. Een aanval van Bulgaren en Oostenrijkers gooide roet in het eten en de stukken marmer werden achtergelaten in een straal van vijf kilometer rond de heuvel.

Op de vraag die iedereen bezig houdt – wie is de ‘bewoner’ van de tombe? – kon Peristeri nog geen antwoord geven. Ze verwierp wel de geruchten dat Amphipolis de begraafplaats van Alexander de Grote zou zijn. Het duurt naar verwachting nog enkele maanden voor de testresultaten bekend zijn.

Identificatie wordt bemoeilijkt door de slechte staat waarin het gevonden skelet verkeert. Ook ontbreken door de plunderingen veel artefacten die naast de dode werden begraven. Die voorwerpen hadden kunnen helpen bij de identificatie.

Archeologen doen al sinds 2012 onderzoek in het gebied bij Amphipolis. In augustus van dit jaar ontdekten ze de ingang van een graftombe uit 350 tot 300 voor Christus. Tot nu toe zijn een ingang met trap, een kamer met twee sfinxen en een kamer met kariatiden gevonden. Op de vloer van de hal die naar de grafkamer leidt is een enorm mozaïek blootgelegd.

~ Natascha Neef – Parakalo

×