De Akropolis van Athene is een iconische rots die oprijst in de hoofdstad van Griekenland. Hij geldt als het belangrijkste toeristische doel voor bezoekers aan Athene. Vanouds was de berg een magneet voor mythen.
In de religie van de Griekse oudheid kende men in sommige gebieden het fenomeen van de menselijke zondebok, ofwel de pharmacos.
Als je iemand eens goed de les leest en verbaal alle hoeken laat zien, kan gezegd worden dat je een filippica uitspreekt. Een filippica is namelijk een wat ouderwetse aanduiding voor een tirade, strafrede of agressieve, beschuldigende redevoering.
De Griekse bouwkunst ontwikkelde zich rond 750-500 v.Chr. en staat bekend om haar indrukwekkende tempels met zuilen. Ze kent drie soorten bouwstijlen: de Dorische, Ionische en Korinthische stijl. Een kort overzicht van de bouworden, zogenoemde kenmerken en voorbeelden.
Misschien heb je de term in de wandelgangen, of in de media, wel eens horen vallen of het woord ergens gelezen: ‘hoi polloi’. Wat betekent deze bijzondere woordcombinatie precies? En wat is de herkomst van dit begrip?
De meeste mensen hebben het vermoedelijk nog altijd als vaststaand feit in hun hoofd: de Griekse hoofdstad is genoemd naar de godin Athene. Waarschijnlijker is echter het omgekeerde: de godin dankte haar naam aan de stad.
De term heloten is een begrip dat betrekking heeft op de Oudheid. Wat is een heloot precies? Wat betekent dit woord? En waar komt de term heloten etymologisch gezien vandaan?
Op deze foto, genomen tijdens Kerst 1915, zien we Britse militairen in Griekenland die met een karakteristieke pet op een potje voetbal spelen. Voetballen tijdens de Eerste en later Tweede Wereldoorlog had diverse functies.
De term monarchie is een politiek begrip. Wat betekent monarchie? Waar komt deze term vandaan? En wat zijn de belangrijkste kenmerken van monarchieën?
De Atheense staatsman Clisthenes van Athene (ca. 570-507 v.Chr.), ook wel Cleisthenes van Athene of Kleisthenes genoemd, geldt samen met de politicus Pericles (Perikles) als een belangrijke grondlegger van de Atheense democratie.
Artikel over Loukianos’ omgang met Homeros. Daarbij wordt gekeken naar Loukianos’ uitlatingen over Homeros’ biografie en de manier waarop Loukianos Homeros’ epossen in zijn teksten verwerkte.
Op 19 oktober 1925 brak de zogenoemde ‘Oorlog om de zwerfhond’ uit tussen Griekenland en Bulgarije. Deze bizarre oorlog, die slechts tien dagen duurde, werd veroorzaakt door een rondhuppelende zwerfhond. Wat gebeurde er precies?
Het Grieks-Bactrische rijk en de teruggevonden hellenistische kolonie Aï-Khanoum.
Philippus en Alexander veranderden de loop van de geschiedenis. En dat bovendien in zeer korte tijd. Het verdeelde, achtergebleven koninkrijk Macedonië overheerste in nog geen veertig jaar tijd heel Griekenland.
De cultus van Kybele (Cybele), een van oorsprong Frygische godin die door de Romeinen gelijkgesteld werd aan de Griekse Rhea.
Bij renovatiewerkzaamheden op het voormalige koninklijke landgoed Tatoi in het noorden van Athene zijn minstens vier sierlijke paardenkoetsen ontdekt.
Het Griekse aforisme 'panta rhei' (in het Grieks: πάντα ῥεῖ) hebben veel mensen weleens gehoord. Wat betekent dit precies? En wat is de herkomst van deze zegswijze?
De zegswijze 'verdeel en heers' is een bekende frase. Wat betekent deze uitspraak en waar komt deze precies vandaan? Een korte geschiedenis van de zegswijze verdeel en heers.
Een Philhelleense Odyssee is het verhaal van een reis door Griekenland op zoek naar Nederlandse vrijwilligers in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog tegen het Ottomaanse Rijk (1821-1829).
Wim Blockmans belicht de geschiedenis van Europese staten vanuit de opeenvolgende emancipatiebewegingen en onderzoekt waarom deze telkens weer vastliepen.