‘Onder auspiciën van’ is een duur klinkende, alternatieve formulering voor iets onder toezicht of leiding van een persoon doen. De zegswijze gaat ver terug in de tijd. Het is ontleend aan een ritueel dat in het Romeinse Rijk in gebruik was.
In de buurt van het Gelderse Zevenaar hebben archeologen een compleet en relatief ongeschonden Romeins heiligdom ontdekt. Er zijn onder meer resten van godenbeelden, reliëfs en beschilderd pleisterwerk gevonden. Bijzonder is de vondst van meerdere complete votiefstenen of wijaltaren, gewijd aan verschillende goden en godinnen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed spreekt van een “zeer uitzonderlijke” ontdekking.
Al vijftien jaar lang legt de Oostenrijkse fotograaf Seiland allerhande overblijfselen van het Romeinse Rijk op beeld vast, van de Pont du Gard in Frankrijk tot het amfitheater van Pula in Kroatië. De komende maanden zijn in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren honderdvijftig van zijn foto’s. Het is voor het eerst dat de beelden in België te zien zijn.
De relaties tussen het Romeinse Rijk en het China van de Han-dynastie waren beperkt. Men wist niet veel over elkaar, maar was niet totaal onwetend.
Dankzij de officier Ammianus Marcellinus hebben we een Romeinse beschrijving van China. Die beschrijving spiegelt keurig met de Chinese beschrijving van Dà Qín: allebei zijn het halve utopieën.
De afgelopen anderhalf jaar is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gewerkt aan de restauratie van de zogeheten sarcofaag van Simpelveld. De 2,5 meter grote zandstenen kist uit de Romeinse tijd werd in 1930 in Limburg gevonden en was toen gedeeltelijk in stukken gebroken.
De Romeinse ruïnestad Pompeii heeft sinds kort een nieuwe bewoner: de robothond Spot. Het ‘dier’ wordt onder meer gebruikt om eventuele veiligheidsrisico’s in de verschillende gebouwen op te sporen.
De beruchte Romeinse keizer Caligula werd in het jaar 41 vermoord. Wat weten we eigenlijk van deze keizer? Waarom werd hij gedood en was hij, zoals al eeuwen beweerd, daadwerkelijk een monster?
In de Romeinse tijd waren op veel plekken in het landschap mijlpalen of mijlstenen (milliaria) te vinden. Deze palen werden met name geplaatst langs de beroemde verharde lange-afstandswegen van de Romeinen.
Eerder dit jaar vond een gepensioneerde brugwachter met zijn metaaldetector bij Hazerswoude eenentwintig zilveren en één bronzen munt uit de Romeinse tijd. Daarnaast trof hij een in twee stukken gebroken mantelspeld aan.
De archeologen onderzoeken momenteel de herkomst en het gebruik van het recent gevonden schip. Mogelijk kan jaarringenonderzoek uitwijzen wanneer de gebruikte bomen gekapt zijn en dus hoe oud het schip precies is.
De godin Juno werd door de oude Romeinen beschouwd als de godin van het huwelijk, de geboorte en het heldere licht. Als echtgenote van oppergod Jupiter was zij tevens de heerseres van de hemelen.
De Romeinen en Karthagers streden ruim een eeuw om de heerschappij in het Middellandse Zeegebied.
De Openbaring van Johannes heeft niet alleen gediend als inspiratie. Er gaat invloed van uit. De door Johannes van Patmos beschreven ideeën over een rampzalig einde der tijden hebben eeuwenlang structuur gegeven aan ons denken.
Een zeer bekende mythe, zo niet dé bekendste, in de vaderlandse geschiedenis is die van de Bataven. Deze mythe ziet omstreeks 1500 het levenslicht. In kringen van humanistische geleerden ontstaat de overtuiging dat de Bataven de oudste inwoners van onze streken zijn.
In het centrum van Londen hebben archeologen een grote Romeinse mozaïekvloer uit de late tweede of vroege derde eeuw na Christus gevonden.
De jaren 235 tot 285 schetst men vaak als een tijd van anarchie, en het hele tijdperk heet dan de ‘Crisis van de derde eeuw’. De snelle opeenvolging van keizers stond inderdaad in schril contrast met de eerste en tweede eeuw.
In het najaar van 218 v.Chr. trekt de Karthaagse veldheer Hannibal in vijftien dagen over de Alpen. Zijn vijanden, de Romeinen, waren hier nauwelijks op voorbereid en door deze operatie veranderde het verloop van de Tweede Punische Oorlog (218-201 v.Chr.).
Het jaar 320 is bewust gekozen. Een groot deel van het oude Rome zoals we dat ons vandaag de dag ‘herinneren’ dateert uit die tijd.
Een kwitantie van de Fiscus Judaicus, een alleen door Joden te betalen belasting, die de wegen van joden en christenen uit elkaar deed gaan.
Domitianus is als een van de slechtste keizers ooit de geschiedenisboeken ingegaan.