Dark
Light

Twee nieuwe schilderijen uit kunstenaarsdorp Dongen ontdekt

Auteur:
1 minuut leestijd
Landschap met boerderij te Dongen - Karel Klinkenberg (Stedelijk Museum Breda)
Landschap met boerderij te Dongen - Karel Klinkenberg (Stedelijk Museum Breda)

Naar aanleiding van de tentoonstelling over het negentiende-eeuwse kunstenaarsdorp Dongen in Stedelijk Museum Breda zijn twee nieuwe schilderijen ontdekt. Een studie van een boerderij door Karel Klinkenberg en een klein paneel van een koffiemalende boerin door August Allebé.

Het ontdekte werk van Karel Klinkenberg (1852-1924) is een kleinere versie op paneel van het schilderij Landschap met boerderij te Dongen dat onderdeel uitmaakt van de collectie van Stedelijk Museum Breda. De afgebeelde boerderij en waterput zijn vrijwel identiek, maar de figuren en de achtergrond met koeien variëren. Het betreft mogelijk een studie die Klinkenberg op locatie in Dongen schilderde en op basis waarvan hij later in zijn atelier het grote doek heeft uitgewerkt.

Koffiemalen - August Allebé (Stedelijk Museum Breda)
Koffiemalen – August Allebé (Stedelijk Museum Breda)
Klinkenberg reisde in 1871-1872 met zijn vriend Louis Apol naar Dongen. Ze schilderden hier oude boerderijen met strodaken. Apol tekende er ook een tafereel van Klinkenberg aan het schilderen, omringd door nieuwsgierige boerenkinderen. Deze potloodtekening uit de collectie van het Rijksmuseum is eveneens te zien op de tentoonstelling in Stedelijk Museum Breda.

Koffiemalende boerin

Het kleine paneel van August Allebé (1838-1927) is een tot op heden onbekende versie van zijn schilderij Koffiemalen (Troost) uit 1869, waarop de Dongense boerin ‘Pietje Verhoef’ staat afgebeeld. Deze ‘Heks van Dongen’ heeft hij meerdere maken geportretteerd. Op de tentoonstelling is een variant te zien uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. Het ontdekte schilderij is een kleinere studie uit 1867 waarvan de voorstelling licht afwijkt. De afbeelding is identiek aan die op een ets van Bram Steelink naar Allebé, gepubliceerd in de Kunstkronijk in 1873. Mogelijk heeft dit paneeltje tot voorbeeld gediend voor die ets. Vanwege de kleine afmeting en de losse schildertrant acht het museum het mogelijk dat Allebé het ter plekke schilderde in de boerderij van ‘Pietje Verhoef’ in de Biezen te Dongen.

De twee werken zijn vanaf dinsdag 17 december 2019 te zien in de tentoonstelling De heks van Dongen in Breda. In deze tentoonstelling zijn tekeningen en schilderijen uit de negentiende eeuw bijeengebracht die samen het verhaal vertellen van een van de vroegste kunstenaarsdorpen van Nederland.

×