Dark
Light

De U-boot die werd gekelderd door een toiletpot

De mens. Een kleine geschiedenis van onze allergrootste fuck-ups – Tom Phillips
Auteur:
2 minuten leestijd
Toilet - Foto: Stock.xchng
Toilet - Foto: Stock.xchng
Bij Thomas Rap verscheen voorjaar 2019 het boek De mens. Een kleine geschiedenis van onze allergrootste fuck-ups waarin Tom Phillips de lezer meeneemt op een reis langs “de meest geweldige en catastrofale fuck-ups van onze geschiedenis”. Hij biedt hierin een relativerende kijk op de mensheid. Op Historiek verschijnen een aantal fragmenten van bijzondere anekdotes uit de geschiedenis. Vandaag over een hightech wc die toch niet zo handig bleek als gedacht.

Onderzeeboot U-1206 (Publiek Domein - wiki)
Onderzeeboot U-1206 (Publiek Domein – wiki)

Het enige vaartuig in WOII dat is gekelderd door een slecht ontworpen wc

In april 1945, luttele weken voor het eind van de oorlog, was de gloednieuwe Duitse U-boot U-1206 net negen dagen op patrouille in de wateren voor de noordoostkust van Schotland. Het was een heel geavanceerd vaartuig, snel, gestroomlijnd en hightech, en met een compleet nieuw type wc dat zijn inhoud in zee loosde in plaats van die op te slaan in een septic tank.

Het enige nadeel van deze wc was dat hij onverwacht ingewikkeld was in het gebruik. Zo ingewikkeld dat de kapitein er op 14 april een technicus bij moest roepen omdat het doorspoelen niet wilde lukken, wat waarschijnlijk niet heel prettig is als je een air van gezag probeert op te houden. Helaas kwam de technicus er ook niet uit. Al doende draaide hij het verkeerde klepje open, waarop de cabine rap begon vol te stromen met een uiterst onaangename mengeling van zeewater en menselijke excrementen.

De mens. Een kleine geschiedenis van onze allergrootste fuck-ups - Tom Phillips
De mens. Een kleine geschiedenis van onze allergrootste fuck-ups – Tom Phillips
Nee, ik weet niet wie de beslissing heeft genomen om een klep in de wc te plaatsen die héél erg op de doorspoelknop lijkt, maar – verrassing! – zeewater binnenlaat in onze mooie grote nazi-onderzeeër, maar waarschijnlijk was hij van dezelfde school als die gast die de Death Star voorzag van een uitlaat.

Het was natuurlijk al erg genoeg dat de cabine volliep met een onwelriekende cocktail van pekel en uitwerpselen, maar het werd nog veel erger toen die rommel doorlekte naar het dek waar zich de accu’s bevonden, die de ontwerpers heel handig pal onder het toilet hadden gesitueerd. De accu’s begonnen prompt grote hoeveelheden dodelijk chloorgas uit te walmen, waarop kapitein Schlitt zich gedwongen zag om op te stijgen naar de oppervlakte, waar hij prompt werd aangevallen door de RAF. Hij zag geen andere uitweg dan het schip te verlaten en het tot zinken te brengen. De U-1206 is daardoor de geschiedenis in gegaan als het enige vaartuig dat in de Tweede Wereldoorlog is gekelderd door een slecht ontworpen wc.

~ Tom Phillips

Boek: De mens. Een kleine geschiedenis van onze allergrootste fuck-ups – Tom Phillips

Bekijk dit boek bij:

×