King Camp Gillette (1855-1932) – Uitvinder van het veiligheidsscheermes

Scheermessen worden al sinds mensenheugenis gebruikt. In de bronstijd gebruikte men al een scheerblad gemaakt van brons. Het veiligheidsscheermes werd uitgevonden in de negentiende eeuw. Dit nieuw type scheermes maakte gebruik van een gesmeed blad waardoor de messen niet meer constant geslepen hoefden te worden.

King Camp Gillette
King Camp Gillette
Dit veiligheidsscheermes met een afgeschermde snijrand werd in 1875 op de markt gebracht door de gebroeders Kampfe. Een hele vooruitgang, maar het mes moest zo nu en dan nog wel worden geslepen.

King Camp GilletteDe Amerikaanse zakenman King Camp Gillette bracht in 1901 het eerste veiligheidsmes met wegwerpmesjes op de markt. Het scheermes werd afgedekt door het apparaat waardoor men niet meer het risico liep op dikke sneden. Mensen konden zich hierdoor zonder al te veel risico zelf scheren. De utivinder zorgde er ook voor dat de mesjes niet meer geslepen hoefden te worden. Waren de mesjes bot, dan stak men gewoon een nieuw, scherp mesje in het apparaat.

Verlies voor King Camp Gillette

Gillette werd miljonair met zijn uitvinding. Hij werd ook een beroemd man omdat zijn beeltenis in de beginjaren op alle scheermesverpakkingen te zien was. In 1929 verloor hij overigens vrijwel zijn gehele fortuin. Dit tijdens de beurscrash die dat jaar in Amerika plaatsvond.

- advertentie -

Het elektrische scheerapparaat kwam in de jaren dertig op de markt. De firma Schick was het bedrijf dat het introduceerde.

Oude reclame voor Gillette:

Oude poster waarmee Gillette aan wilde geven dat scheren helemaal veilig was. Zelfs een baby kon het.
Oude poster waarmee Gillette aan wilde geven dat scheren helemaal veilig was. Zelfs een baby kon het.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier