King Camp Gillette (1855-1932) – Uitvinder van het veiligheidsscheermes

Scheermessen worden al sinds mensenheugenis gebruikt. In de bronstijd gebruikte men al een scheerblad gemaakt van brons. Het veiligheidsscheermes werd uitgevonden in de negentiende eeuw. Dit nieuw type scheermes maakte gebruik van een gesmeed blad waardoor de messen niet meer constant geslepen hoefden te worden.

King Camp Gillette
King Camp Gillette
De Amerikaanse zakenman King Camp Gillette bracht in 1901 het eerste veiligheidsmes met wegwerpmesjes op de markt. Het scheermes werd afgedekt door het apparaat waardoor men niet meer het risico liep op dikke sneden. Mensen konden zich hierdoor zonder al te veel risico zelf scheren. De uitvinder zorgde er ook voor dat de mesjes niet meer geslepen hoefden te worden. Waren de mesjes bot, dan stak men gewoon een nieuw, scherp mesje in het apparaat.

Verlies voor King Camp Gillette

Gillette werd miljonair met zijn uitvinding. Hij werd ook een beroemd man omdat zijn beeltenis in de beginjaren op alle scheermesverpakkingen te zien was. In 1929 verloor hij overigens vrijwel zijn gehele fortuin. Dit tijdens de beurscrash die dat jaar in Amerika plaatsvond.

Het elektrische scheerapparaat kwam in de jaren dertig op de markt. De firma Schick was het bedrijf dat het introduceerde.

- advertentie -

Oude reclame voor Gillette:

Oude poster waarmee Gillette aan wilde geven dat scheren helemaal veilig was. Zelfs een baby kon het.
Oude poster waarmee Gillette aan wilde geven dat scheren helemaal veilig was. Zelfs een baby kon het.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: