StudieboekenStudieboeken

Rubiks kubus – De combinatiepuzzel van Ernő Rubik

De legendarische Rubiks kubus bestaat veertig jaar. Google staat maandag uitgebreid bij dat feit stil. Op de Google-startpagina is een doodle geplaatst ter ere van de beroemde puzzel.

- ad -

Google viert verjaardag Rubiks kubus
Google viert verjaardag Rubiks kubus
De 3d combinatiepuzzel is een uitvinding van Ernő Rubik, een Hongaarse wiskundige en professor in de architectuur. Het speelgoed wordt ook wel eens de Hongaarse kubus genoemd. Het was oorspronkelijk overigens helemaal niet de bedoeling van Rubik om een stuk speelgoed te maken. Hij wilde vooral een oplossing vinden voor het probleem waarbij een hele structuur uit elkaar valt wanneer individuele onderdelen verplaatst worden. Rubik gebruikte de kubus om zijn studenten een beter ruimtelijk inzicht te verschaffen.

Wereldrecord Rubiks kubus

De Rubiks kubus werd enorm populair. In 1982 werden er voor het eerst wereldkampioenschappen kubus-draaien gehouden. Deze eerste editie werd gewonnen door de Amerikaan Minh Tai. Hij loste de puzzel in 22,95 seconden op. De 17-jarige Nederlander Guus Razoux Schultz werd destijds overigens tweede (24,32 seconden).

Momenteel staat het record op naam van de Nederlander Mats Valk (1996). Het is maar de vraag of zijn record ooit verbeterd wordt. Valk had maart vorig jaar namelijk slechts 5,55 seconden nodig om de puzzel op te lossen.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Er zijn zelfs boeken verschenen over het oplossen van de Rubiks kubus.

Op de startpagina van Google is het spel vandaag te spelen. Klik daarvoor op het logo. Hierna verschijnt een speelbare versie van de kubus waarbij de verschillende rijen horizontaal of verticaal heen en weer geschoven kunnen worden. Onderaan loopt een teller die bijhoudt hoeveel stappen je nodig hebt gehad om de puzzel op te lossen.

De Rubiks Kubus is nog altijd te koop

Mats Valk lost de puzzel in een paar seconden op:

- ad -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las

1 Comment Join the Conversation →


  1. Anoniem

    tegen woordig is het record al 5.55 sec door mats valk

Comments are closed.