Dark
Light

Van Gogh’s sterrennacht na te bouwen met LEGO

Auteur:
1 minuut leestijd
De Lego-versie van 'De Sterrennacht' van Vincent van Gogh
De Lego-versie van 'De Sterrennacht' van Vincent van Gogh (Foto: Lego)

Het beroemde schilderij De Sterrennacht van Vincent van Gogh is sinds kort na te bouwen met Lego. Wie alle 2316 steentjes heeft gelegd, kan een eigen 3D-versie van het kunstwerk aan de muur hangen.

Het nieuwe pakket is ontwikkeld door Truman Cheng, een vijfentwintigjarige Lego-fan uit Hong Kong. Hij zond zijn idee in op het speciaal gebruikersplatform Lego Ideas en uiteindelijk is het ontwerp dus echt ontwikkeld, in samenwerking met het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Dit museum heeft het originele werk van Vincent van Gogh sinds 1941 in de collectie. Het is in New York een van de grote publiekstrekkers.

De sterrennacht, 1889
De sterrennacht, 1889 – Het originele werk van Vincent van Gogh

De ontwerpers van het Lego-pakket hebben zoveel mogelijk rekening gehouden met Van Gogh’s opvallende penseelstreken en kleurkeuze. Volgens Cheng was dat nog een hele uitdaging:

“Het was een goede hersenkraker om met trucs en technieken het originele schilderij vast te leggen. De penseelvoering gaat in de maan en de wervelende wolk in veel verschillende richtingen, dus daar was een creatief gebruik van beugel- en clip-elementen noodzakelijk.”

De voltooide Lego-set in een interieur
De voltooide Lego-set in een interieur (Foto: Lego)

Uitzicht

Lego-poppetje van Vincent van Gogh
Lego-poppetje van Vincent van Gogh (Foto: Lego)
De Sterrennacht wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken uit het oeuvre van Vincent van Gogh. De Nederlander maakte het olieverfschilderij in juni 1889, toen hij vanwege psychische problemen langere tijd opgenomen was in het ziekenhuis van Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy-de-Provence. Hij werd geïnspireerd door het uitzicht vanuit zijn kamer.

De Lego-set is vanaf aankomende week te koop. De bouwset bevat 2316 steentjes en kost ongeveer 170 euro. Kopers vinden in de doos ook een poppetje van Vincent van Gogh met schildersezel.

×