Vijftiende-eeuwse muntschat gevonden in Hagestein

Medewerkers van een waterleidingbedrijf hebben recent bij Hagestein (gemeente Vianen) een aardewerken pot vol met zilveren en gouden munten uit de vijftiende eeuw opgediept. De ontdekking is gedaan tijdens voorbereiding voor bouwwerkzaamheden in het nieuwe dorp Hoef en Haag.

Na de ontdekking werd het Meldpunt Archeologie van Landschap en Erfgoed Utrecht (LEU) op de hoogte gebracht. De vondstlocatie is vervolgens met een metaaldetector onderzocht, zodat alle munten geborgen konden worden. De vondsten zijn vervolgens voor onderzoek overgedragen aan de regio-archeoloog voor Vianen van de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU).

Uit een voorlopige inventarisatie van regio-archeoloog Peter de Boer blijkt dat de schat was verborgen in een eenvoudige kookpot van geglazuurd roodbakkend aardewerk. Hierin waren maar liefst circa 500 munten verborgen. De meeste munten zijn van zilver en 12 zijn van goud. Bij het onderzoek zijn fragmenten textiel aangetroffen. Vermoedelijk werd deel van de munten verpakt in stoffen zakjes of doekjes.

De munten waren voor een deel aan elkaar vastgekoekt en uit de vorm van de aangetroffen ‘klonten’ met munten blijkt dat een deel los op de bodem van de pot lag en dat een deel in rolletjes was verpakt.

- advertentie -
Deel van de muntschat (Gemeente Vianen)
Deel van de muntschat (Gemeente Vianen)

Omloopschat

De munten zijn door conserveringsbureau ArcheoPlan uit Delft schoongemaakt en zullen door een numismatisch specialist (muntkundige) van De Nederlandsche Bank in detail worden onderzocht. Uit de voorlopige inventarisatie van de ODRU blijkt uit de samenstelling en de voorlopige datering van de munten, dat het gaat om een zogenoemde ‘omloopschat’. Hierin zijn namelijk munten aanwezig die op het moment van verstoppen gangbare en populaire handelsmunten waren.

Er zijn vooral munten aanwezig die zijn geslagen in de tweede helft van de vijftiende eeuw (de Bourgondische periode) en veel munten zijn weinig gesleten. De meest munten lijken te dateren in de jaren zeventig en tachtig van de vijftiende eeuw. De tot nu toe jongst gedateerde munt stamt uit 1481.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: