Een vreemde eend in de bijt – Herkomst van de uitdrukking

Als een bepaald persoon niet helemaal in de groep past, dan zegt men wel eens dat de persoon in kwestie “een vreemde eend in de bijt” is. Waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?

Met ‘bijt’ wordt in deze uitdrukking een gat bedoeld dat (anders dan een natuurlijk wak) door mensen in het ijs is gemaakt. Bijvoorbeeld om te vissen. Bij strenge vorst is open water voor watervogels soms een zeldzaamheid, waardoor men in een bijt vaak veel verschillende dieren bij elkaar ziet. Allemaal proberen ze te profiteren van dat kleine stukje open water. Als het even meezit houden ze de bijt door hun gespetter in het water ook nog langer open.

Meestal ziet men in een bijt veelvoorkomende watervogels – zoals bijvoorbeeld wilde eenden, ganzen en meerkoet – maar soms treft men er ook exoten in aan. En dan spreekt men dus van “een vreemde eend in de bijt”. Een dier dus dat opvalt in de groep.

Ook interessant: De Zwanenzang – Herkomst van de uitdrukking
Lijst: Historische uitdrukkingen, spreekwoorden
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: