/

‘VOC was grootste beursbedrijf ooit’

Wapen op VOC-schip de 7 Provinciën (cc - Pixabay - AJEL)
Wapen op VOC-schip de 7 Provinciën (cc - Pixabay - AJEL)

De handel in VOC-aandelen vormde de aanzet voor het ontstaan van de Amsterdamse Beurs, de allereerste effectenbeurs ter wereld. En de waarde van het bedrijf was enorm. Onderzoekers van de financiële website Visual Capitalist stellen zelfs dat de VOC omgerekend naar huidige maatstaven op haar hoogtepunt net zoveel waard was als twintig van de huidige grootste beursbedrijven samen.

Het gaat om de situatie in 1637, toen de zogenaamde Tulpenmanie in volle gang was en speculanten enorme bedragen neerlegden voor tulpenbollen. Begin dat jaar werden er bijvoorbeeld tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman. Voor de prijs van een tulpenbol kon men een Amsterdams grachtenpand kopen… Uiteindelijk begon men zelfs te speculeren in opties op tulpen die nog in de grond zaten.

De koers van de Vereenigde Oostindische Compagnie steeg volgens de onderzoekers mede door de Tulpenmanie naar een hoogtepunt. De VOC was in 1638 maar liefst 78 miljoen gulden waard. Omgerekend naar nu zou dat zo’n 7,9 biljoen dollar zijn, of te wel 6,7 biljoen euro. De onderzoekers namen in die berekening ook een inflatie mee van iets meer dan drie procent per jaar. Een astronomisch bedrag, waarmee je nu twintig van de allergrootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld zou kunnen kopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om giganten als Apple, Microsoft, ExxonMobil en Fargo.

Lees ook: Het ‘grote verhaal’ van de VOC
…en: De Beurs: handelsplek en portemonnee
Overzicht van boeken over de VOC

Bekijk meer over:

Historische achtergronden, VOC

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: