Dark
Light

VOC

Artikelen over de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), de Nederlandse handelsonderneming die in de zeventiende eeuw een monopolie had op de overzeese handel tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en het gebied ten oosten van Kaap de Goede Hoop en ten westen van de Straat Magellaan. Was destijds het grootste handelsbedrijf ter wereld en de eerste naamloze vennootschap met vrij verhandelbare aandelen. Documentaire: VOC - De Gouden Eeuw Boekentip: De VOC - Een multinational onder zeil, 1602-1799

Aanbevolen artikelen:

In de straat verkoopt een man nog ouder VOC-munten

Dutch Burghers: trotse nazaten van de VOC in Sri Lanka

Kakhusie (toilet), bonci (boontje) strieker (strijkijzer) en oralosu-va (horloge) zijn enkele Sri Lankaanse woorden die herinneren aan de ‘Hollandse tijd’. De huidige Dutch Burghers vieren nog Sinterklaas, de Kerstman komt op bezoek en ze hebben een eigen club. Deze nazaten van de Hollandse VOC zijn trots op hun afkomst.
VOC archief digitalisatie

5 miljoen scans VOC-archief doorzoekbaar

Vijf miljoen scans uit het VOC-archief zijn vanaf aankomende woensdag online doorzoekbaar. Dat meldt het Huygens Instituut dat de documenten met enkele partners digitaal beschikbaar stelt. Volgens het instituut is bijvoorbeeld informatie over beladen onderwerpen als slavernij en koloniaal geweld nu makkelijker op te zoeken.
Mohammed-Reza Pahlavi en de Amerikaanse president Richard Nixon tijdens een bezoek aan het Witte Huis, 1973

Nederland en de Iraanse Revolutie van 1979

Wie vandaag de dag het nieuws over Iran leest, kan zich nauwelijks voorstellen dat de relaties tussen Nederland en Iran tot 1979 uitstekend waren. Mohammed-Reza Pahlavi, de laatste sjah van Perzië, stond hier bekend als een visionair en hervormer. Perzië werd gezien als een mythisch land met een eeuwenoude beschaving. Toen in de jaren zeventig meer bekend werd over de
Colombo, gravure uit circa 1690

Verslagen van burenruzies geven stem aan Sri Lankaanse bevolking onder VOC-bewind

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) maakte in de achttiende eeuw gebruik van een uitgebreid registratieproces van land, personen en arbeidsdiensten in Sri Lanka. Historicus Luc Bulten ontdekte in zijn promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit dat de registers niet alleen werden ingezet door de VOC, maar dat de geregistreerden ze ook in hun eigen voordeel liet werken.
Tekening van de dodo door Joris Joostensz Laerle, 1601

De eerste tekeningen van de dodo (1601)

De dodo zou de komst van Europese schepen, en de mensen en dieren die deze meebrachten, niet lang overleven. De vogel lijkt geen vluchtinstinct te hebben gehad en liet zich daarom niet alleen gemakkelijk tekenen, maar ook vangen door Europese zeelieden.
Fort Negombo in 1721

Forten van de VOC

Waar de Portugezen vanuit hun eigen vestingbouwtraditie grote kasteelachtige forten bouwden, probeerde de VOC vooral kleine en goedkope fortificaties te bouwen, door gebruik te maken van ook in Patria gangbaar bouwmateriaal, zoals hout, aarde en zoden.
Het bakboordtoilet aan boord van het VOC-schip Amsterdam voor hogergeplaatste bemanningsleden zoals officieren

Naar de wc op zee 

Het kleinste kamertje van het huis, een plek waar je je even terug kan trekken. Een plek waar niks en niemand je stoort, tenzij je er je smartphone gebruikt... Privacy op de plee, hoe ging dat bij de VOC?
Voormalig standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Batavia, ca. 1908

Feesten voor de VOC

Naast de verhalencultuur leeft het kolonialisme ook voort in uiterlijk vertoon. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw werd de herinnering aan Jan Pieterszoon Coen en zijn daden nieuw leven ingeblazen, ter ondersteuning van de koloniale gebiedsuitbreidingen die onophoudelijk doorgingen en ook bekritiseerd werden. Multatuli kwam in 1860 met Max Havelaar en veroorzaakte een schokgolf. Misschien juist om die
1 2 3 6