Op 9 maart is het precies 400 jaar geleden dat eenentwintig mannen, waaronder tien Engelsen, op last van een geïmproviseerd VOC-tribunaal werden onthoofd. De mannen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan een complot tegen de Nederlanders.
De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) maakte in de achttiende eeuw gebruik van een uitgebreid registratieproces van land, personen en arbeidsdiensten in Sri Lanka. Historicus Luc Bulten ontdekte in zijn promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit dat de registers niet alleen werden ingezet door de VOC, maar dat de geregistreerden ze ook in hun eigen voordeel liet werken.
Volgens de universiteit is er onvoldoende bekend over de rol die de UvA en haar voorlopers in de koloniale geschiedenis speelde.
De dodo zou de komst van Europese schepen, en de mensen en dieren die deze meebrachten, niet lang overleven. De vogel lijkt geen vluchtinstinct te hebben gehad en liet zich daarom niet alleen gemakkelijk tekenen, maar ook vangen door Europese zeelieden.
Het VOC-schip 'Amsterdam' strandde op 26 januari 1749 ten zuidoosten van Engeland. Een inkijkje in een reis die keer op keer mislukte.
Waar de Portugezen vanuit hun eigen vestingbouwtraditie grote kasteelachtige forten bouwden, probeerde de VOC vooral kleine en goedkope fortificaties te bouwen, door gebruik te maken van ook in Patria gangbaar bouwmateriaal, zoals hout, aarde en zoden.
De ondernemende Zeeuwse koopman Jan Bekker Teerlink (1759-1832) verbleef vier jaar lang in Kanton, de grootste havenstad van China. Op de terugreis namen de Engelsen zijn schip vol thee, porselein en zijde in beslag.
De zogeheten Atlas of Mutual Heritage biedt een zo compleet mogelijk overzicht van documentatie over de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC). Vorige week is een nieuwe versie van de groeiende database gelanceerd.
Het kleinste kamertje van het huis, een plek waar je je even terug kan trekken. Een plek waar niks en niemand je stoort, tenzij je er je smartphone gebruikt... Privacy op de plee, hoe ging dat bij de VOC?
De invloedrijke Amsterdamse regent Reinier Pauw was in 1602 de drijvende kracht achter de oprichting van de VOC, waarvan hij ruim een decennium lang het beleid bepaalde.
Anne Hessing-Deridon liet in de 18e eeuw in Agra een mausoleum bouwen voor haar liefhebbende echtgenoot: de Utrechtse kolonel Jan Willem Hessing. Het monument doet sterk denken aan de beroemde Taj Mahal.
Aan de hand van familieverhalen, archief- en literatuuronderzoek plaatst Suze Zijlstra in De voormoeders de levens van haar Europees-Aziatische voorouders in een bredere historische context.
Onderzoekers zijn erin geslaagd de identiteit van twee opvarenden van het VOC-schip Rooswijk te achterhalen. Deze Nederlandse Oost-Indiëvaarder (VOC) zonk in januari 1740 op de Goodwin Sands in Kent, met een grote lading van zilveren staven en munten aan boord. De laatste jaren wordt veel onderzoek naar dit scheepswrak gedaan.
Het UNESCO Memory of the World-archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), bestaande uit ongeveer vijfentwintig miljoen pagina’s, biedt niet alleen inzicht in het reilen en zeilen van de VOC, maar geeft ook een beeld van de interacties tussen Europese en niet-Europese partijen in Azië in de zeventiende en achttiende eeuw.
Naast de verhalencultuur leeft het kolonialisme ook voort in uiterlijk vertoon. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw werd de herinnering aan Jan Pieterszoon Coen en zijn daden nieuw leven ingeblazen, ter ondersteuning van de koloniale gebiedsuitbreidingen die onophoudelijk doorgingen en ook bekritiseerd werden. Multatuli kwam in 1860 met Max Havelaar en veroorzaakte een schokgolf. Misschien juist om die
Het verhaal van Arend Willem Feith, de VOC-medewerker die na enkele jaren kantoorwerk in Batavia opklom tot VOC-opperhoofd in Deshima, Japan.
Op de terugtocht vanuit Nederlands-Indië kwam het VOC-schip Westerbeek in 1742 bij de Faeröer eilanden in de problemen. Het schip kapseisde voor het woeste eiland Suðuroy. Gezonde bemanningsleden wisten zich met veel moeite in veiligheid te brengen en moesten vervolgens overwinteren op de eilanden.
In de zeventiende en achttiende eeuw vochten Engeland en de Nederlandse Republiek vier oorlogen uit, die de geschiedenisboeken ingegaan zijn als de Engels-Nederlandse Oorlogen.
De replica van de Oost-Indiëvaarder Amsterdam die al jaren voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ligt, krijgt een opknapbeurt.
De Compagnie d'Orient is een overzeese handelscompagnie, die in 1664 werd opgericht en beschouwd kan worden als de Franse tegenhanger van de Nederlandse Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC).