Dark
Light

Vrouwen in historische Senaatskamer van de Universiteit Leiden

1 minuut leestijd
Vrouwen in historische Senaatskamer van de Universiteit Leiden (Universiteit Leiden)
Vrouwen in historische Senaatskamer van de Universiteit Leiden (Universiteit Leiden)

In de historische Senaatskamer van de Universiteit Leiden hangen 118 statige portretten van beroemde hoogleraren. Op slechts één van die portretten is een vrouw te zien. Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag zijn in de kamer vanaf vandaag alleen maar vrouwen te zien.

De actie is een initiatief van de Athena’s Angels, een groep van vier vrouwelijke hoogleraren. De vrouwen snappen heel goed dat de universiteit in de Senaatskamer, waar promoties plaatsvinden en nieuwe hoogleraren worden ingehuldigd, de boegbeelden uit het verleden in de etalage gezet worden. Doordat vrouwen vroeger echter geen kansen kregen in de wetenschap hangen er vrijwel alleen mannenportretten.

De vrouwelijke hoogleraren willen met hun actie laten zien dat de tijden zijn veranderd en dat het tijd is om vrouwen meer ruimte te geven. Figuurlijk, maar dus ook letterlijk via de actie in de Senaatskamer. De komende maand zijn daar fotoportretten van vrouwelijke hoogleraren te vinden. De universiteit:

“De fotoportretten tonen succesvolle vrouwen die hoogleraar zijn (geweest) aan de zeven faculteiten van de Universiteit Leiden. Zij hebben de top van de wetenschap bereikt en fungeren als voorbeeld voor anderen.”

Zo ziet de Senaatskamer er normaal gesproken uit - cc
Zo ziet de Senaatskamer er normaal gesproken uit – cc

Het vertrek is bij uitzondering komende maand ook voor bezoekers toegankelijk.

De eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Universiteit Leiden was in 1929 Sophia Antoniades. Haar portret hangt normaal gesproken ook in de portrettengalerij in de Senaatskamer. In de tijdelijke tentoonstelling krijgt haar portret een speciale plek. Tegenwoordig is het percentage vrouwelijke hoogleraren aan de universiteit 23 procent.

Boek: 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

×