Dark
Light

Pallas Athena – Godin van de wijsheid, krijgskunst en vrede

Auteur:
2 minuten leestijd
Pallas Athena
Pallas Athena - Romeins kopie van net voor of net na de jaartelling, naar een Grieks origineel uit de vierde eeuw v.Chr. (Louvre)

Een van de belangrijkste godinnen uit de Griekse mythologie is Pallas Athena, ook wel kortweg Athena of Athene genoemd. Athena was de godin van de hemel, wijsheid, krijgs(kunst) en de vrede. Het Romeinse equivalent van de godheid is Minerva.

Over de geboorte van Athena zijn verschillende verhalen bekend. Ze zou of uit het hoofd van oppergod Zeus zijn geboren of uit het water.

De geboorte van Pallas Athena

De mythe over de geboorte uit het hoofd van Zeus is opmerkelijk. Zeus krijgt op een dag helse hoofdpijn. De pijn is zo ondraaglijk dat hij alle goden van de Olympus bij zich roept en om hulp vraagt. Geen van de goden kan hem echter van zijn pijn afhelpen, zelfs Apollo – de god van de geneeskunde – niet.

Omdat de pijn maar niet wegtrekt beveelt Zeus zijn zoon Hephaistos – god van de smeedkunst – om met een bijl zijn schedel open te klieven. Onmiddellijk nadat hij dat heeft gedaan komt een volwassen Pallas Athena uit het hoofd tevoorschijn, gekleed in wapenrusting en in haar rechterhand een speer.

Een gewapende Athena wordt geboren uit het hoofd van Zeus (Attische zwartfigurige amphora, ca. 550-525 v.Chr., Louvre).
Een gewapende Athena wordt geboren uit het hoofd van Zeus (Attische zwartfigurige amphora, ca. 550-525 v.Chr., Louvre).

De stad Athene

De hoofdstad van Griekenland, Athene, is naar de godin vernoemd. Ze kreeg dat echter niet zomaar voor elkaar. Als de goden van de Olympus op een dag zien dat een zekere Kekrops een stad sticht op het eiland Attica en duidelijk is dat deze stad een goede, welvarende toekomst tegemoet gaat, willen alle goden dat de stad naar hen vernoemd zal worden.

Tijdens een vergadering mogen alle goden argumenten geven waarom de stad naar hen vernoemd zou moeten worden. Na enige tijd blijven alleen Poseidon en Athena over als gegadigden. Zeus wil geen partij kiezen en stelt dat de stad zal gaan naar de god die een voorwerp maakt dat de mensen het meest tot nut is.

Poseidon stampt hierop met zijn drietand op de grond, waarop een prachtig paard uit de aarde komt zetten. Athena creëert een olijfboom. Hoewel de omstanders aanvankelijk denken dat ze hiermee nooit de strijd kan winnen, trekt ze toch aan het langste eind. Dit nadat ze heeft uitgelegd welke waarde de boom voor de mensen kan hebben. Volgens haar staat de boom voor vrede en voorspoed, in tegenstelling tot het paard dat vooral handig is bij oorlogen.

Pallas Athena wint zo de strijd en wordt de beschermgodin van Athene.

Boek: Mythen, legenden, vertellingen : een cultuurhistorische reis langs wereldmythen en legenden

Minerva (Pallas Athena) volgens Jacques Louis Dubois
Minerva (Pallas Athena) volgens Jacques Louis Dubois
×