Dark
Light

Wetenschapsmusea presenteren digitale collecties gezamenlijk

Auteur:
1 minuut leestijd
www.vindhetuit.nl
www.vindhetuit.nl

Vijf Nederlandse wetenschapsmusea lanceerden vandaag een online samenwerkingsproject. De deelnemende musea presenteren hun digitale collecties vanaf nu gezamenlijk.

NEMO Science Museum, Rijksmuseum Boerhaave, Teylers Museum, en de Universiteitsmusea Utrecht en Groningen tonen in totaal zo’n duizend objecten, van de zeventiende eeuw tot nu. Het project, getiteld Vind het uit!, daagt studenten en jonge redacteuren uit om zich te laten inspireren door de historische objecten op de site, die veelal een link hebben met het thema energie. Het idee is dat zij oplossingen bedenken voor grote maatschappelijke vraagstukken van vandaag. Die nieuwe oplossingen worden vervolgens aan het publiek gepresenteerd in de vorm van zogenaamde stories, een knipoog naar Instagram Stories.

Zo ontdekte Jill den Boer, student Ecologie en Evolutie aan de Vrije Universiteit, bijvoorbeeld dat de uitvinding van de muntgasmeter van begin negentiende eeuw in onze tijd een prima oplossing kan zijn om energiegebruik te beperken.

De betrokken musea hebben de ambitie om in de toekomst structurele samenwerkingsverbanden met onderwijsinstellingen te ontwikkelen en de collecties van andere themagebieden zoals klimaat, informatietechnologie en biotechnologie te ontsluiten.

×