ModeMode

Zephyros – God van de westenwind

In de Griekse mythologie staat de windgod Zephyros symbool voor de westenwind. Volgens een mythe blaast hij de godin Aphrodite na haar geboorte uit het schuim der zee naar het eiland Cyprus. Het Romeinse equivalent van de windgod is Favonius.

- ad -

Zephyros
Zephyros
Zephyros is de zoon van Eos (de godin van de dageraad) en Astraeus. De broers van Zephyros beheersen allen een andere windrichting: Boreas (noordenwind), Eurus (oostenwind) en Notos (zuidenwind). Volgens de verhalen leeft de god van de westenwind in een grot op Thracië.

Op een dag ontvoert de windgod de godin Chloris (bij de Romeinen bekend onder de naam Flora). Hij geeft haar vervolgens de macht over de bloemenwereld. Samen krijgen zij een zoon: Ampyx. Hij verwekt later een kind bij zijn eigen moeder.

De windgod bedrijft op een dag ook de liefde met de harpij Podarge, als die staat te grazen aan de waterkant. Podarge baart vervolgens de twee onsterfelijke paarden Balios en Xanthos. De godin Hera geeft de paarden het vermogen om te spreken. Xanthus en Balius worden later als huwelijksgeschenken geschonken aan Peleus, de vader van de held Achilles.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -
Zephyros en Chloris (Flora)
Zephyros en Chloris (Flora)

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Hoe in 1956 de wereld voor altijd veranderde

  Hoe in 1956 de wereld voor altijd veranderde

  1956 was één van de opmerkelijkste jaren van de twintigste eeuw met opstanden in Polen en Hongarije, het uitbreken van de Suezcrisis. In Afrika ontstond antikoloniaal nationalisme en in Amerika was de ster van een zekere Amerikaanse dominee rijzende.Lees bericht »
 • De (nostalgische) geschiedenis van tweewielerfabrikant Sparta

  De (nostalgische) geschiedenis van tweewielerfabrikant Sparta

  In 1917 werd in Apeldoorn de firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ opgericht. Deze firma zou van lokale fietsenmaker uitgroeien tot één van de grootste producenten van (motor)fietsen, brommers en meer recent van e-bikes in Nederland: Sparta. …Lees bericht »
 • Cultuur en crisis in het Avondland (1918-1938)

  Cultuur en crisis in het Avondland (1918-1938)

  Opnieuw stelt Philipp Blom dat de Eerste Wereldoorlog een minder ingrijpende breuk was dan door historici is verondersteld. Schijnbare moderniseringen en andere ontwikkelingen die in het interbellum plaatsgrepen, waren al vanaf ongeveer 1900 in gang gezet.Lees bericht »
 • Steampunk: what’s in a name?

  Steampunk: what’s in a name?

  Dit weekend stapte ik de trein af in het pittoreske Mariembourg, deelgemeente van het al even schilderachtige Couvin. Ik kon toen niet vermoeden dat ik een vijftal minuten later omringd zou zijn door figuren die zo ontsnapt leken van de …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las