Dark
Light

Hera, de koningin van de Griekse goden

2 minuten leestijd
Jupiter (Zeus) en Juno (Hera) - James Barry
Jupiter (Zeus) en Juno (Hera) - James Barry

De godin Hera is de zus en echtgenoot van oppergod Zeus. Ze is de godin van het huwelijk en staat symbool voor vruchtbaarheid. In haar hand heeft ze doorgaans een staf en een pauw. In veel mythologische verhalen komt de huwelijksgodin over als een erg jaloerse vrouw. Haar echtgenoot Zeus was dan ook niet erg trouw. De Romeinse equivalent van de godin is Juno.

Standbeeld Hera, Camapana Collection, Louvre
Standbeeld Hera, Camapana Collection, Louvre
De sterren aan de hemel zouden zijn ontstaan uit druppels melk van Hera. Om die reden gebruiken wij de term ‘Melkweg’ voor ons sterrenstelsel. De pauw, koe en kraai zijn aan Hera gewijde dieren. Samen met Zeus kreeg ze vier kinderen: Ares en Hephaistos (goden) en Eileithyia en Hèbè (godinnen).

Net als Zeus heeft de godin controle over de lucht en de atmosfeer. Zo kan ze bijvoorbeeld allerlei weersverschijnselen, zoals donder en bliksem over de aarde, over de aarde te laten neerdalen. Als vrouw van Zeus geniet Hera in het godenrijk veel aanzien. Ze wordt ook wel de koningin van de Griekse goden genoemd. Hoewel Zeus en Hera duidelijk van elkaar houden is er ook sprake van veel ruzie en soms zelfs concurrentie. Wraak is de godin niet vreemd. Als ze merkt dat Zeus zijn oog laat vallen op andere vrouwen, komt Hera vaak in actie. Een voorbeeld daarvan vinden we in een mythe over Herakles, die een zoon is van Zeus en prinses Alkmene. Als de godin erachter komt dat Zeus kinderen heeft verwerkt bij deze prinses stuurt ze twee slangen naar de wieg om de tweeling, Herakles en Iphikles, te doden. Ze heeft echter pech. Herakles blijkt als baby al over uitzonderlijke krachten te beschikken. Hij doodt de slang.

Om zijn zoon te beschermen wil Zeus dat Herakles melk van zijn vrouw drinkt. Die maakt namelijk onsterfelijk. Hera ontdekt echter bijtijds wat haar man van plan is en zorgt ervoor dat de melk wordt gemorst. De gemorste melk vormt de Melkweg.

Over de geboorte van de godin zijn verschillende verhalen bekend. Volgens een bekende lezing werd ze opgevoed bij de Titanen Oceanus (zeegod) en Tethys (Titanide). Volgens een ander verhaal werd de godin opgevoed door de Horen, de godinnen van de seizoenen.

Verering van Hera

De huwelijksgodin werd onder meer veel geëerd in de stad Argos, waar ook een heiligdom voor haar werd gebouwd, het zogenaamde Heraion. Ook in steden als Olympia, Korinte, Tiryns en Perachora werden tempels voor de godin gebouwd.

Zeus, Hera en Amor observeren de geboorte van Helena en de Dioskuren (Guido Durantino, 1550)
Zeus, Hera en Amor observeren de geboorte van Helena en de Dioskuren (Guido Durantino, 1550)

Overzichtspagina: Griekse mythologie

×