Geschiedeniswinkel - Duizenden geschiedenisboeken

Dionysos – god van de wijn en vreugde

In de Griekse mythologie is Dionysos de god van de wijn en de vreugde. Wordt vaak vergezeld door saters. Het Romeinse equivalent van de godheid is Bacchus.

- ad -

Mozaïek van Dionysos (2e-3e eeuw n.Chr., Antiochië, Turkije).
Mozaïek van Dionysos (2e-3e eeuw n.Chr., Antiochië, Turkije).
Dionysos is de zoon van Zeus en Semele, de dochter van de Thebaanse koning Kadmos. Zoals zo vaak kan Hera, de vrouw van Zeus, het niet verkroppen dat haar man weer een kind heeft verwekt bij een andere vrouw. Vol wraakzucht brengt Hera daarom vermomd een bezoek aan de zwangere Semele. Ze daagt haar uit de volgende keer aan Zeus te vragen of hij haar wil bezoeken zoals hij zich normaal gesproken ook toont aan de godin Hera.

Semele vraagt inderdaad aan Zeus of hij zich in zijn goddelijke verschijning aan haar wil tonen. De oppergod gaat in op dit verzoek. Als de god zich in volle majesteit op zijn wagen onder bliksem en donder aan zijn geliefde toont, wordt Semele echter door zijn gloed gedood. Net op tijd weet Zeus het kind Dionysos nog te redden. Zeus neemt het ongeboren kind van de stervende Semele en neemt het op in zijn dij. Daar blijft Dionysos tot de tijd van zijn geboorte is gekomen.

Later zal Dionysos zijn moeder uit de onderwereld ophalen en naar de Olympus brengen, waar ze verder leeft onder de naam Thyone. Ze wordt dan een godin van de aarde.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Na zijn geboorte ontfermen verschillende nimfen zich over de jonge Dionysos. Ook wordt wel gemeld dat Ino, de zuster van zijn moeder Semele, de god opvoedt.

Dionysos en de wijn

Als hij volwassen is plant de god een wijnstok waaruit later wijn gewonnen wordt. Hij bedrinkt zichzelf net als  zijn opvoedsters en de demonen in het woud. Hierna wordt het de missie van Dionysos om de nieuwe drank over de wereld te verspreiden.


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Inauguratie van de Amerikaanse president

  Inauguratie van de Amerikaanse president

  De inauguratie van een president van de Verenigde Staten is een plechtige gebeurtenis. De kort daarvoor democratisch gekozen president wordt dan geïnstalleerd.Lees bericht »
 • De Hunnenrede (1900) van keizer Wilhelm II

  De Hunnenrede (1900) van keizer Wilhelm II

  De Hunnenrede is de benaming voor een fanatieke redevoering die de Duitse keizer Wilhelm II op 27 juli 1900 gaf in de Noordduitse havenstad Bremerhaven. Dit ter gelegenheid van het vertrek van het Duitse Oost-Aziatische Expeditiekorps naar China, om de …Lees bericht »
 • Het geweten van de ambtenaar in crisis- en oorlogstijd

  Het geweten van de ambtenaar in crisis- en oorlogstijd

  Tijdens de Duitse bezetting kreeg de Nederlandse ambtenarij veel macht toebedeeld. De secretaris-generaal van het departement van Binnenlandse Zaken Frederiks vatte dat kernachtig samen: ‘Ik ben nu de koningin, de minister en de Staten-Generaal in één persoon verenigd.’Lees bericht »
 • De ontdekte wereld herontdekken

  De ontdekte wereld herontdekken

  De tijd van ontdekkingsreizen ligt ver achter ons en de aarde lijkt weinig mysteriën meer te hebben voor de moderne avonturier. Toch zijn er nog volop avontuurlijke en verborgen plaatsen, die in de vakantiefolders niet voorkomen en soms zelfs op …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las