Gevonden japon was van Schotse gravin

Twee Nederlandse onderzoekers denken te weten wie de eigenares was van de bijzondere japon die onlangs werd gevonden in een scheepswrak bij Texel. Dat meldt de Universiteit van Amsterdam.

Koningin Henrietta Maria volgens Anthony van Dyck

Koningin Henrietta Maria volgens Anthony van Dyck

De gevonden garderobe blijkt toebehoord te hebben aan de hofhouding van de Engelse koningin Henrietta Maria, die in maart 1642 op weg was naar Nederland voor een geheime missie. Een van haar bagageschepen verongelukte, zo ontdekten Helmer Helmers van de Universiteit van Amsterdam en Nadine Akkerman van de Universiteit Leiden.

De gevonden zijden japon, het pronkstuk van de opgedoken schat, was volgens de onderzoekers waarschijnlijk van Jean Kerr, gravin van Roxburghe (circa 1585-1643). Deze katholieke Schotse was de belangrijkste vertrouwelinge van koningin Henrietta Maria (1609-1669). Er was ook nog een jongere hofdame wier kleding het schip vervoerde, maar gezien het destijds al ouderwetse model en de ruime maat van de japon is het volgens de onderzoekers aannemelijker dat de wat oudere Kerr hem droeg.

Helmer Helmers en Nadine Akkerman zijn experts in het Britse koninklijk huis Stuart. Ze baseren hun conclusies op een brief van Elizabeth Stuart (1596-1662). De Universiteit van Amsterdam:

- advertentie -

“Zij [Jean Kerr] was een Schotse prinses die na haar ballingschap onderdak had gevonden in Den Haag. In een brief van 17 maart 1642, gericht aan de met haar bevriende Engelse diplomaat Sir Thomas Roe, beschrijft Elizabeth hoe haar schoonzus een schip verloor bij Texel. De koningin leed ook persoonlijk verlies: de miskelken van haar privékapel verdwenen met de overige bagage naar de zeebodem.”

Henrietta Maria kwam officieel naar Nederland om haar twaalfjarige dochter over te dragen aan prins van Oranje Willem II, de toekomstige Stadhouder, met wie ze een jaar eerder was getrouwd.

“Dit was echter een dekmantel; haar werkelijke missie was het verpanden van de kroonjuwelen, om met de opbrengst Nederlandse wapens te kopen. Die waren voor koning Karel I essentieel om door te vechten in de Engelse burgeroorlog.”

De vondst bij Texel is volgens Akkerman en Helmers dan ook een belangrijke tastbare herinnering aan de diepe Nederlandse betrokkenheid bij dat conflict.

Lees ook: Adellijk garderobe uit Gouden Eeuw gevonden in Waddenzee
Boeken over de Gouden Eeuw

Deel Romeinse weg gevonden in Heerlen (Gemeente Heerlen)
Archeologen hebben in Heerlen goed bewaard gedeelte gevonden van de Via Traiana, een…
Foto: dailysabah.com
De uitdrukking YOLO (het acroniem van You Only Live Once) is niet alleen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: