Standbeeld Gavrilo Princip onthuld in Sarajevo

Standbeeld Gavrilo Princip onthuld in Sarajevo (Twitter  / Marcel van der Steen)

Standbeeld Gavrilo Princip onthuld in Sarajevo (Twitter / Marcel van der Steen)

In Sarajevo hebben Bosnische Serviërs vrijdag een standbeeld onthuld van Gavrilo Princip, de man die in 1914 aartshertog Franz Ferdinand vermoordde en daarmee het startschot voor de Eerste Wereldoorlog gaf.


Gavrilo Princip was zeventien jaar oud toen hij op 28 juni 1914 in Sarajevo met een fataal schot op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand een keten van gebeurtenissen in gang zette. Oostenrijk verbrak uiteindelijk de diplomatieke betrekkingen met het land. Een sneeuwbaleffect volgde en de Eerste Wereldoorlog werd geboren.

De afgelopen jaren wordt geregeld gediscussieerd over de vraag of Princip gezien moet worden als patriot en vrijheidsstrijder of als nationalistische terrorist. Voor veel Serviërs is Princip een held omdat hij Servië bevrijdde van de onderdrukking door Oostenrijk-Hongarije. Bosnische moslims zien dit weer heel anders. Die beschouwen Princip in meerderheid als een moordenaar die een eind maakte aan een bloeiende tijd.

Het controversiële bronzen standbeeld van Gavrilo Princip is twee meter hoog en gemaakt door Zoran Kuzmanović. De onthulling werd bijgewoond door verschillende notabelen. Volgens politicus Nebojša Radmanović loste Gavrilo Princip een “schot voor de vrede”.

- advertentie -

Lees ook: De arrestatie van moordenaar Gavrilo Princip (1914)

Foto: Twitter / Marcel van der Steen

André Peugeot
André PeugeotDoor een gelukkige speling van het lot…
Gewond - Van het slagveld naar het militair hospitaal
Gewond - Van het slagveld naar het militair…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: