Standbeeld voor verzetsvrouw Jacoba van Tongeren

In Amsterdam is afgelopen weekend een standbeeld van verzetsvrouw Jacoba van Tongeren onthuld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtte zij een grote verzetsgroep op en verleende daarmee steun aan zeker 4500 onderduikers.

Het Vrijheidsbeeld – Een veelbesproken vrouw

Kunstenaars verpersoonlijken de Vrijheid doorgaans als een mooie, jonge, trotse vrouw (en de oppergod meestal als een oude man…). Zo ook het kolossale Vrijheidsbeeld dat al wie New York nadert welkom lijkt te heten. Maar ook deze geschiedenis is complexer.

Mexico-Stad verwijdert standbeeld van Columbus

In Mexico-Stad is een standbeeld van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus verwijderd. De lokale autoriteiten besloten het beeld aan de Paseo de la Reforma weg te halen, nadat activisten gedreigd hadden het tijdens een betoging te verwijderen.

Het Moederland roept – Moeder Rusland

Bij Wolgograd, het vroegere Stalingrad, staat een enorm standbeeld van een strijdvaardige vrouw met een zwaard in haar hand. Het beeld staat bekend als “Rodina-mat zovjot!”, wat zoveel betekent als “Het Moederland Roept”.

Jacques de Lalaing (1858-1917) – Belgisch beeldhouwer en schilder

Jacques de Lalaing wordt door de kunsthistorici terecht beschouwd als één van de meest talentvolle en veelzijdige kunstenaars die het jonge België in de laatste helft van de negentiende eeuw en de daarop volgende jaren telde. Een biografische schets en kennismaking met het oeuvre van deze artistieke duizendpoot:

Museum Huis Doorn toont oorlogsverwerking in de beeldhouwkunst

Op 11 november 2018 is het exact 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Ter gelegenheid hiervan is in Museum Huis Doorn tot en met 27 januari 2019 de tijdelijke expositie ‘Verzet en verdriet in beeld’ te bezichtigen, die op 24 augustus geopend werd door

Het oneerlijke ‘Melkboerinnetje’

In de Boterstraat, op slechts enkele passen van de Brusselse Grote Markt, staat een waarheidsgetrouwe kopie van een beeldfontein die er eind zeventiende eeuw door de beeldhouwer Marc de Vos werd ontworpen en die verwijst naar een opmerkelijke legende over een oneerlijk melkboerinnetje.

Antiek vandalisme

Een wonderlijke gewoonte uit de oude wereld is de verwijdering uit de openbare ruimte van standbeelden van mensen die in ongenade waren gevallen.