Als tweede belangrijkste stad van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie was Boedapest even grandioos als Wenen, maar de twee steden hebben sinds 1918 een heel andere geschiedenis. Die van Boedapest zou je kunnen ophangen aan één jaar dat overal in de stad opduikt: 1956.
In een beeldenmuseum in Kopenhagen hangen aan een wand honderden neuzen. De gipsen neuzen werden ooit door restauratoren op verminkte beelden uit de oudheid geplakt, maar zijn later weer verwijderd. Tegenwoordig vormen de losse neuzen een soort 'neusotheek'.
In Amsterdam is afgelopen weekend een standbeeld van verzetsvrouw Jacoba van Tongeren onthuld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtte zij een grote verzetsgroep op en verleende daarmee steun aan zeker 4500 onderduikers.
Kunstenaars verpersoonlijken de Vrijheid doorgaans als een mooie, jonge, trotse vrouw (en de oppergod meestal als een oude man…). Zo ook het kolossale Vrijheidsbeeld dat al wie New York nadert welkom lijkt te heten. Maar ook deze geschiedenis is complexer.
In Mexico-Stad is een standbeeld van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus verwijderd. De lokale autoriteiten besloten het beeld aan de Paseo de la Reforma weg te halen, nadat activisten gedreigd hadden het tijdens een betoging te verwijderen.
Een bronzen beeld voor het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt verwijderd omdat een onbedoelde link met het fascisme kan worden gelegd.
Bij Wolgograd, het vroegere Stalingrad, staat een enorm standbeeld van een strijdvaardige vrouw met een zwaard in haar hand. Het beeld staat bekend als “Rodina-mat zovjot!”, wat zoveel betekent als “Het Moederland Roept”.
Het monument 'Naatje van de Dam” (officieel “De Eendracht”) werd opgericht om de Tiendaagse Veldtocht tegen de Belgen te herdenken, maar bleek tegen de tand des tijds niet bestand.
De Trevifontein (Fontana di Trevi) is de bekendste en grootste fontein in Rome. De uit de achttiende eeuw daterende fontein is onder meer beroemd geworden dankzij de film La Dolce Vita uit 1960.
Jacques de Lalaing wordt door de kunsthistorici terecht beschouwd als één van de meest talentvolle en veelzijdige kunstenaars die het jonge België in de laatste helft van de negentiende eeuw en de daarop volgende jaren telde. Een biografische schets en kennismaking met het oeuvre van deze artistieke duizendpoot:
Op 11 november 2018 is het exact 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Ter gelegenheid hiervan is in Museum Huis Doorn tot en met 27 januari 2019 de tijdelijke expositie ‘Verzet en verdriet in beeld’ te bezichtigen, die op 24 augustus geopend werd door prinses Beatrix. Aan de hand van het werk van Nederlandse
In Oost-Groningen staat een ruim 9 meter hoog beeld van Lenin. Het standbeeld herinnert aan de lange traditie van het communisme in het gebied.
Beknopte biografie van Augustin Daniel Belliard, de officier en latere ambassadeur die een belangrijke rol speelde bij het ontstaan van België.
In de Boterstraat, op slechts enkele passen van de Brusselse Grote Markt, staat een waarheidsgetrouwe kopie van een beeldfontein die er eind zeventiende eeuw door de beeldhouwer Marc de Vos werd ontworpen en die verwijst naar een opmerkelijke legende over een oneerlijk melkboerinnetje.
Waarom noemen we onze pleinen, straten en tunnels niet naar de ‘good guys’ van onze koloniale geschiedenis? Die zijn er namelijk ook.
Het duurde bijna 250 jaar voordat de misschien wel belangrijkste politicus die ons land ooit heeft voortgebracht met een standbeeld werd gewaardeerd.
Op 5 oktober 1817 werd Manneken Pis, een beroemd beeldje in Brussel, gestolen door een dwangarbeider. Het beeldje sneuvelde bij deze diefstal.
Het beeld van Zeus in Olympia was een van de zeven klassieke wereldwonderen. Met behulp 3D-printtechniek is het beeld gereconstrueerd.
Het beeld 'Christus de Verlosser' is waarschijnlijk het bekendste beeld van Brazilië. Het staat in Rio de Janeiro, bovenop de berg Corcovado.
Een wonderlijke gewoonte uit de oude wereld is de verwijdering uit de openbare ruimte van standbeelden van mensen die in ongenade waren gevallen.
De stichting achter de herbouw van het stadspaleis in Berlijn wil vijf standbeelden van Oranjestadhouders weer op hun oude plek voor het slot plaatsen.