Op deze pagina vind je artikelen over de landbouwgeschiedenis en agrarische geschiedenis. Van de eerste boeren tot 'boerenuitdrukkingen' in de Nederlandse taal en van Boer Koekoek tot de geschiedenis van de aardappel.
De woonomstandigheden voor boeren in heel Europa waren lange tijd niet bepaald benijdenswaardig. De allerarmsten in Ierland woonden in een plaggenhut, “een woning die soms nauwelijks…
Op enig moment, op deze tijdschaal helemaal niet zo lang geleden, bestond de overgrote meerderheid van de wereldbevolking uit mensen die op het land werkten, zodat…
Gerrit van Oosterom heeft de Professor Van Winterprijs gewonnen met zijn boek 'Boeren op de buitenplaats' over de “relatie tussen landbouw en buitenleven in het Amstellands…
Een artikel van de Duitse filosoof Hanno over een eeuwenoude discussie die ook momenteel weer in de belangstelling staat: was het ontstaan van de landbouw goed…
De jager-verzamelaar is een mens die onderdeel uitmaakt van een cultuur waarin voedsel wordt verkregen door te jagen, vissen en foerageren (verzamelen). Deze levenswijze was typerend…
In 1998 kwam het internationale ingenieursbedrijf Arcadis in opspraak. Een voormalige dwangarbeider uit een van de Joodse werkkampen uit de Tweede Wereldoorlog had in een brief…
In de jaren 1930, ten tijde van de Grote Depressie, werden de grote vlakten (Great Plains) van de Verenigde Staten getroffen door uitzonderlijke droogte en grote…
Een Bijbelse uitdrukking die nog steeds geregeld gebruikt wordt, is ‘zijn licht niet onder de korenmaat zetten’. Het gezegde wordt gebruikt in het Nieuwe Testament, in…
Iemand die nogal op zichzelf is en zich onverstoord en eigenzinnig door het leven slaat, wordt in Nederland wel eens een eigenheimer genoemd. Maar eigenlijk is…
Iemand die ‘van wanten weet’ is een echte ‘aanpakker’ en weet wat doorzetten is. Zo’n persoon staat dus z’n mannetje en gaat ervoor als zich een…
Het schilderij 'De aardappeleters' wordt door kunstkenners beschouwd als het belangrijkste werk uit de vroege Nederlandse periode van Vincent van Gogh. Het werk toont een boerenfamilie…
De termen markestelsel en markerecht zijn afkomstig uit de Nederlandse geschiedenis van de Middeleeuwen. Wat was het markestelsel precies? En waar en wanneer heeft dit stelsel…
Ee vijfjarenplan is een economisch plan dat in de tijd van de Koude Oorlog in meerdere communistische landen werd ingezet om de economie van bovenaf te…
De term ‘vruchtbare halve maan’, ook wel ‘vruchtbare halvemaan’ of ‘vruchtbare sikkel’ genoemd, valt regelmatig als het over de Prehistorie (de periode voor de uitvinding van…
Al eeuwenlang waren boeren op zoek naar methodes om het gras beter te laten groeien. Ze reden mest uit, sloegen de opgedroogde koeienvlaaien stuk en verdeelden…